Anderhalve meter weer verplicht

Het is sinds gisteren weer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Dat was al een dringend advies, maar sinds gisteren weer een verplichting. 


Het demissionaire kabinet kondigde al eerder aan dat de afstandsregel vanwege de oplopende coronabesmettingen weer als verplichting gaat gelden.

Dat is nu gebeurd en vanaf morgen kunnen politie en boa's er weer op handhaven. Mensen die zich er niet aan houden, krijgen een waarschuwing en kunnen daarna een boete krijgen van 95 euro.

Volgens het kabinet is het houden van 1,5 meter afstand een van de belangrijkste basisregels om het aantal besmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen.





1,5 meter niet altijd en overal verplicht

De verplichting geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder, maar niet voor mensen die tot één huishouden horen en ook niet op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals in een restaurant. De anderhalve meter is bijvoorbeeld ook verplicht in winkels; een sport beoefenen waar afstand niet mogelijk is, blijft kunnen.

Ook in andere situaties waarin afstand houden niet goed kan, geldt geen verplichting. Soms is daar een mondkapje verplicht of gelden andere aanvullende maatregelen.

De verplichting om anderhalve meter afstand te houden, was er sinds eind september niet meer. En sinds 6 november gold wel weer een advies.