DURF: geen steun voorstellen gasvrij en zwemlessen

Ingezonden n DURF


Vorige week donderdag heeft DURF verschillende voorstellen in de gemeenteraad ingediend. Er werd onder andere gesproken over de plannen om 5.000 woningen aardgasvrij te maken, de samenwerking voor de levering van warmte in de Leidse Regio en de coronapas in zwembaden.


Woningen aardgasvrij

Het doel van DURF is helder: een realistisch klimaat- en energiebeleid voor de gemeente Katwijk zonder doelstellingen die bij voorbaat al gedoemd zijn te mislukken. De gemeente Katwijk wil, met ruime steun van de gemeenteraad, voor 2030 5.000 woningen aardgasvrij maken. Ons voorstel om dit doel los te laten kon tijdens de laatste raadsvergadering niet op een meerderheid rekenen.


Het is de vraag of de gemeente daarmee de energietransitie en haar inwoners serieus neemt. Iedereen, inclusief een gerespecteerd instituut als het Planbureau voor de Leefomgeving, ziet dat de doelen rond het aardgasvrij maken van woningen niet kunnen worden gehaald. We zien bijvoorbeeld nu al de problemen rond de warmteleiding uit Rotterdam en de boringen naar geothermie tussen Noordwijk en Katwijk. 

De overheid moet betrouwbaar zijn en daar horen ook redelijke en haalbare doelen bij. De gemeente zou daarom de doelen moeten aanpassen, maar hier wil het huidige college en de gemeenteraad niks van weten. Onze inzet voor de komende verkiezingen en jaren is om deze doelstelling te veranderen.


Coronapas bij zwemles

Het is een gevoelig thema, maar desondanks wilden wij hier de laatste raadsvergadering aandacht aan schenken. Wij vinden dat bij de noodzakelijke coronamaatregelen kinderen zo goed als mogelijk worden ontzien. Wij zijn na de nieuwe maatregelen door diverse mensen benaderd die zich zorgen maakte over de situatie in de verschillende zwembaden in onze gemeente (niet alleen Aquamar) en de mogelijke invloed op de zwemlessen voor kinderen en zwemouders. 


Het is bij elke maatregel van belang om de proportionaliteit mee te laten wegen en wij vinden niet dat kinderen de dupe mogen worden van de keuzes van hun ouders. DURF heeft daarom de afgelopen raadsvergadering een motie ingediend met drie doelen: allereerst kan de gemeente Katwijk een brief naar de landelijke overheid sturen om aan te geven dat de coronapas voor zwemles ongewenst is. 

Daarnaast kan de gemeente informeren bij andere gemeenten hoe zij een uitzondering hebben gegeven voor zwemlessen, zodat er niet gehandhaafd hoeft te worden op de coronapas. In het uiterste geval kan er ook worden besloten de handhaving bij zwemles geen prioriteit te geven.


Helaas werd onze motie niet aangenomen.