Boodschapper

De boodschapper heeft het per definitie gedaan. Wanneer vv Katwijk verliest van Quick Boys en een verslaggever vermeldt dat op radio, tv, in de krant of sociale media dan hebben in bepaalde kringen niet de oranjehemden gefaald, maar is het medium de boosdoener. Zou Quick Boys klop hebben gekregen, dan hadden blauwwit-gezinden de brenger van de jobstijding net zo gemakkelijk verketterd.


Dit mechanisme is ouder dan de weg naar Kralingen. In de klassieke oudheid schroomden Griekse leiders niet om Perzische gezanten te laten doden wanneer de inhoud van de boodschap hun niet beviel. Alsof deze ouderwetse pakketdiensten ook maar enige invloed hadden kunnen uitoefenen op het verloop van de oorlogen die Atheners en Spartanen voerden tegen de Perzen. Alsof die goedwillende sportjournalist ook maar een aanval van Quick Boys had kunnen ontregelen.


Nee, we hoeven er met zijn allen niet trots op te zijn dat wij boodschapper en boodschap almaar door elkaar husselen. De verwarring is inmiddels zo groot dat zichzelf respecterende media hun logo’s verwijderen om hun dagelijkse werkzaamheden zo ongestoord en anoniem mogelijk te kunnen uitvoeren. Verslaggevers bevinden zich overigens in goed gezelschap, want ook hulpverleners en gezagsdragers krijgen regelmatig nogal wat shit over zich uitgestort.



Wegduiken in de anonimiteit lijkt mij sowieso geen optie

Wie nu van mij verwacht dat ik wel even met een oplossing kom die het werk en ook het leven voor boodschappers aangenamer maakt, moet ik teleurstellen. Wegduiken in de anonimiteit lijkt mij sowieso geen optie, hoe begrijpelijk zo’n vlucht ook lijkt voor functionarissen in de bloei van hun (gezins)leven. Maar wie niets te verbergen heeft, presenteert zich bij voorkeur met open vizier. Al moet ik daarbij aantekenen dat ik in een moment van zwakte wel eens heb getwijfeld of ik mijn volledige achternaam onder deze column moest tikken. Want ook mijn boodschap zal niet iedereen altijd als muziek in de oren klinken. 


Voorzichtigheidshave verschans ik mij daarom ditmaal maar achter de brandweer. Die bevrijdde een week geleden in Rijnsburg een automobilist na een ongeval uit een benarde positie. Zulke berichten zie je zelden en ze halen lang niet altijd de voorpagina. Jammer genoeg was ik niet ter plaatse om deze heldendaad ruim te belichten. Was ik er wel als de kippen bij geweest dan was niet alleen de boodschap, maar ook de boodschapper heel goed overgekomen.


Tim Timmert