Een groen sedumdak achter in de tuin. | Foto: pr
Een groen sedumdak achter in de tuin. | Foto: pr Foto: pr

Vanaf 2022; subsidie Maatwerkadvies vervalt

Gemeente stimuleert                Groene Daken met subsidie

Gemeente Katwijk biedt vanaf volgend jaar subsidie aan voor Groene Daken. Het aanleggen van een groen dak heeft meerdere voordelen. Niet alleen voor het klimaat, maar ook voor inwoners die een groen dak aanleggen op hun woning, schuur of garage. Bovendien vangen groene daken fijnstof af. 


Klimaatverandering. Daar merken we steeds meer van. Naast het stijgen van de temperatuur, is er ook meer kans op extreme regenval dan voorheen. Dit levert klimaatschade op, bijvoorbeeld omdat de riolen al het regenwater niet meer aankunnen. 


Eenvoudige aanpassingen aan de omgeving kan ervoor zorgen dat de schade beperkt blijkt. Dat heet klimaatadaptatie. Denk bijvoorbeeld aan het vergroenen van een tuin of dak. Als de gemeente daarbij helpt is dat mooi meegenomen. Daarom biedt gemeente Katwijk vanaf volgend jaar de Groene Daken Subsidie aan. Katwijk hecht veel waarde aan het verduurzamen van bestaande woningen, dit draagt namelijk ook bij aan klimaatadaptatie. Sinds vijf jaar was er subsidie voor Maatwerkadvies. Deze subsidie kon gebruikt worden voor een energieadvies op maat of voor een energiescan. 

Uit de evaluatie blijkt dat de vraag naar deze hulp is afgenomen. Wel vragen inwoners steeds vaker om financiële hulp bij de aanschaf van een groen dak. Daarom vervangt de gemeente de subsidie voor Maatwerkadvies voor de Groene Daken Subsidie. 


Voordelen groen dak 

Het aanleggen van een groene dak heeft meerdere voordelen. Het is goed voor het klimaat en voor de bewoners. Een groen dak draagt bij aan de isolatie- en WOZ-waarde van de woning en vermindert het geluidshinder. Daarnaast worden energiekosten bespaard door de gebouwen warm te houden in de winter en verkoeling te bieden in de zomer. Groene daken werken ook goed in combinatie met zonnepanelen. 


Naast deze voordelen werkt een groen dak ook klimaatadaptief: het vangt water op en werkt het verkoelend met hitte. Verder biedt een groen dak ook voedsel voor insecten en zorgt het voor een groene, en daarmee prettigere, leefomgeving voor ons allemaal. Helemaal mooi: hoe meer groene daken er in de gemeente Katwijk zijn, hoe meer fijnstof er afgevangen wordt. 


Maatwerkadvies

Wilt u nog gebruikmaken van de subsidie Maatwerkadvies? Dat kan tot 1 januari 2022. Inwoners die subsidie voor een energiescan/-advies vóór 1 januari 2022 aanvragen, of hier de afgelopen maanden al gebruik van hebben gemaakt, kunnen in 2022 nog gebruikmaken van het tweede gedeelte van de subsidie. Dit gaat om de vergoeding om één of meerdere adviezen uit het energieadvies uit te voeren.



Raad stelt warmtevisie Katwijk vast

De gemeenteraad heeft vorige week donderdag de gemeentelijke warmtevisie en nota van zienswijzen vastgesteld. In de warmtevisie staat hoe er in de gemeente stap voor stap wordt gezorgd dat in de toekomst alle woningen, kantoren en andere gebouwen op duurzame manier verwarmd worden.

Dat is nodig om verdere klimaatverandering tegen te gaan en de gevolgen van klimaatverandering, zoals water- en hitteoverlast, te verminderen.


Wethouder Jacco Knape: ‘De komende jaren, tot aan 2050, worden steeds meer huizen duurzaam verwarmd. Bijvoorbeeld via een warmtenet of een eigen elektrische oplossing. Samen met inwoners onderzoeken we welke oplossing bij welk type woning past en hoe we de overstap zo goed en betaalbaar mogelijk met elkaar kunnen maken’.


Verkenningsbuurten

Om stap voor stap de overstap naar duurzame verwarming te zetten, maakt elke gemeente in Nederland een warmtevisie. In de warmtevisie van Katwijk zijn vijftien verkenningsbuurten benoemd. Iedere verkenningsbuurt heeft kenmerken waardoor huizen hier mogelijk een goede overstap kunnen maken op een bewezen oplossing voor duurzame verwarming.


In deze buurten gaat de gemeente samen met bewoners de mogelijkheden verder onderzoeken. Zo wordt bekeken of bewoners het beste gezamenlijk met de buurt kunnen overstappen op een warmtenet, of los van elkaar via een eigen elektrische oplossing. 

Het installeren van een hybride warmtepomp (een pomp die nog deels op aardgas werkt) zou hierbij een tussenstap zijn naar volledig duurzame elektrische oplossing.

Kosten

Wat de overstap op duurzame warmte kost, is nog niet precies bekend. De kosten kunnen per huis erg verschillen. Betaalbaarheid van de overstap is een van de belangrijkste zorgen die tijdens gesprekken met bewoners, in de zienswijzen die zijn ingediend en in vergaderingen van de gemeenteraad naar voren kwam. 

Daarom wordt pas begonnen met het onderzoek in de verkenningsbuurten als de Rijksoverheid hiervoor geld beschikbaar stelt. Zowel voor de gemeente om de overstap naar duurzame verwarming te begeleiden, als voor bewoners om de overstap te kunnen betalen. Bewoners uit de verkenningsbuurten krijgen tijdig bericht als de verkenning in hun buurt start.


Tot die tijd vindt u meer informatie over de warmtevisie, de verkenningsbuurten op www.katwijk.nl/warmtevisie. Hier heeft u ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan de gemeente.