Pilot Gezonde Eetomgeving levert Pieter Groen Gouden Schaal op

Drie gemeenten in Nederland zijn begin dit jaar gestart met een pilot om voedingsgedrag en de gezondheid van scholieren positief te beïnvloeden. Een gezondere eetomgeving rondom scholen is hierbij van belang. Katwijk is, samen met Alkmaar en Lelystad, één van de gemeenten die meewerkt aan deze pilot.

 

Naast de gemeente zijn ook andere belangrijke partijen betrokken. Aan de pilot hebben het Pieter Groen College en haar leerlingen meegewerkt. Supermarkten Albert Heijn, Coop en viswinkel Schuitemaker waren als voedingaanbieders betrokken.


De pilot heeft het afgelopen jaar inzicht gegeven in welke stappen er nodig zijn om te komen tot een aanpak voor de gezonde keuze als makkelijke keuze. Er is onderzocht of de methode die JOGG Nederland (Jongeren Op Gezond Gewicht) hiervoor heeft ontwikkeld ook echt werkt. 


Gezonder aanbod

In alle drie de gemeenten is gebleken dat de samenwerking tussen de gemeente, de school en de voedingaanbieders kansen biedt voor het voedselgedrag van jongeren. Als afsluiting van de pilot is vorige week donderdag een online bijeenkomst geweest met de betrokken partijen. Hier werden met elkaar de resultaten besproken en werd er op een creatieve manier nagedacht over vervolgstappen. 

Katwijk heeft in 2013 de JOGG-aanpak geadopteerd. JOGG staat voor ‘een gezonde jeugd, een gezonde toekomst’. Voor deze pilot werkt de gemeente samen met Greendish en het Voedingscentrum. De lokale supermarkten werden gecoacht door Greendish. Met hen werd gekeken naar hun huidige aanbod en de mogelijkheid om het gezonde aanbod aantrekkelijker te maken voor jongeren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een combi-deal met een broodje verse tonijnsalade en water of light frisdrank naar keuze. Het Voedingscentrum heeft de school begeleid bij het bereiken van een Gezonde Schoolkantine.


Gouden Schaal

Tijdens de pilot heeft het Pieter Groen College flink haar best gedaan om van hun kantines twee gezonde kantines te maken. Zij hebben gekeken naar het aanbod en ervoor gezorgd dat minstens 80 procent een betere keuze is. Daarnaast wordt er nu voldoende groente en fruit aangeboden en wordt water drinken gestimuleerd. 


Dat heeft ertoe geleid dat de kantine is beloond met de Gouden Schaal van het Voedingscentrum. Een trotste wethouder Corien van Starkenburg overhandigde de Gouden Schaal digitaal tijdens de afsluiting van de pilot aan Corrie en Danielle van het Pieter Groen College.


Van Starkenburg ‘De resultaten zijn een mooi voorbeeld hoe iedereen een stap kan zetten naar een gezondere eetomgeving. De samenwerking van de lokale voedingaanbieders, het Pieter Groen College en de gemeente is een goede stap om actief te werken aan de gezondheid van de jongeren'.