De schoolkinderen krijgen uitleg over de Katwijkse IJstijd. | Foto: Marc Wonnink
De schoolkinderen krijgen uitleg over de Katwijkse IJstijd. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Nieuwe tentoonstelling in Natuurcentrum Katwijk

Botten verhalen van IJstijd

In het Natuurcentrum Katwijk op de hoen Boulevard-Voorstraat is momenteel de expositie De Katwijkse IJstijd te zien, die vorige week donderdag door twee schoolklassen officieel is geopend.



Wie nu op de Boulevard voor het Natuurcentrum Katwijk staat kijkt uit over een zee die zich uitstrekt tot het Verenigd Koninkrijk. Nog maar zo ‘kort’ als 10.000 jaar geleden zou men hier nog uitkijken over een door rivieren doorsneden toendravlakte.

De IJstijd was al op z’n retour en de zeespiegel steeg weer, maar de vlakte werd nog bewoond door een enorme variëteit aan dieren; herten, runderen en paarden, maar ook inmiddels uitgestorven mammoeten, wolharige neushoorns, hyena’s en grottenleeuwen.


Mammoet van het meer

Aan de hand van vooral gevonden en opgeviste botten wordt een beeld gegeven van die bijzondere dierenwereld. Alle botten en andere overblijfselen van deze fauna zijn in Katwijk en omgeving gevonden, met als spectaculairste vondst de ‘Mammoet van het Valkenburgse Meer’, die duizenden jaren geleden hier rondliep en aan z’n einde is gekomen.


Deskundigen kunnen aan de botten zien dat het om een mannetje ging, van ongeveer twintig jaar oud. Hoe het enorme dier is gestorven weten we niet. Misschien was hij ziek. Of kreeg hij een ongeluk. De vondst van allemaal botten die tot hetzelfde dier behoren is in Nederland heel zeldzaam.


De tentoonstelling is tot nog onbepaalde tijd te zien. Het Natuurcentrum is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

video n allesoverkatwijk.nl



Leerlingen Julianaschool                druk met Actie Schoenendoos

Na de herfstvakantie zijn de kinderen van de Julianaschool in Rijnsburg gestart met een nieuw zendingsdoel, namelijk Actie Schoenendoos. 


In deze spannende tijd zijn kinderen in noodsituaties en armoede extra kwetsbaar. 'Daarom doen wij mee aan de Schoenendoosactie. We geven kinderen ver weg een schoenendoos vol bruikbare spullen. Voor hen is dat een onbetaalbaar cadeau', vertelt een van de leerkrachten. Met deze Schoenendoosactie leren de leerlingen wat het is om bezit en liefde te delen met een kind ver weg. Door de actie gaan ze nadenken over thema’s zoals eerlijk delen, duurzaamheid en naastenliefde. Hier is ook in de groepen aandacht aan besteed.


Met elkaar zijn verschillende producten gespaard om de schoenendozen mee te vullen. De kinderen brachten tandpasta, tandenborstel, zeep en ook schriften, potloden, pennen en puntenslijpers, en een knuffel mee. In iedere schoenendoos ging als verrassing een mooie tekening. De kinderen van groep 6 en 7 hebben de schoenendozen versierd tot een mooi verrassingspakket. Op zaterdag 20 november zijn de schoenendozen weggebracht naar een verzamelpunt en van hieruit worden alle schoenendozen verstuurd. Wat is het mooi om een kind in nood dit verrassingspakket te mogen bieden. | Foto: pr.

Afbeelding