Afbeelding
Foto: Jonathan Leeuwis Staatsbosbeheer

Beleven

Het is vandaag de dag een populaire term: beleven. Je kunt naar de beleefboerderij, de beleefwinkel en het beleefmuseum. Het geeft aan dat er iets te doen is en dat je ergens aan kunt deelnemen.


Ondertussen vraag ik mij af: waren mensen dan veel passiever vroeger? Waren mensen met minder tevreden? Zijn we tegenwoordig zo verwend dat we altijd maar vermaakt moeten worden? 


Duinbeleving

Vast staat wel dat er ook in de duinbeleving het één en ander is veranderd is. En dat is een understatement. De manier waarop er naar onze duinen wordt gekeken en hoe deze worden gebruikt is ingrijpend veranderd en nog steeds aan verandering onderhevig. Op oude kaarten van meer dan een halve eeuw geleden zijn lang niet zoveel wandelpaden te zien als op de huidige versies. De hoeveelheid wandelpaden in de duinen is in de loop van de vorige eeuw enorm toegenomen. 


Toch is er ook een beleefelement uit het verleden verdwenen. In Berkheide, het duingebied tussen Wassenaar en Katwijk, liep namelijk lange tijd een treintje over een smalspoor. Beleven avant la lettre.


Naast een toename van de hoeveelheid wandelpaden kregen ook andere groepen bezoekers hun eigen paden. De ruiters rijden nu te paard over ruiterpaden en de mountainbikers kregen een eigen parcours in Boswachterij Noordwijk. 


Het beleven van de duinen ging dus een steeds grotere rol spelen. De spannende vraag voor ons al beheerder is: hoe kunnen we onze bezoekers van de mooie natuur laten genieten zonder dat de natuurwaarden onder druk komen te staan? Dat doen we met ‘zonering’. We ordenen de routes in onze gebieden zo dat verschillende gebruikersgroepen elkaar niet in de weg zitten en kwetsbare natuur ontzien wordt. 


Winterduinen 

Beleven is dus helemaal in de mode, en waar kan dat beter dan in de duinen? Het mooie is: het is om de hoek en nog eens gratis ook (dat vinden wij Nederlanders fijn!). Trek er de komende tijd dus lekker op uit! Wat dacht je van het zoeken naar wintervogels? Of de wind door je haren laten waaien bij een zuidwesterstorm? Misschien gaat het wel weer sneeuwen deze winter: bind dan de latten onder en ga langlaufen. Misschien zie je onderweg wel een ree of een boommarter.

Beleef de winterduinen, en geniet.


 Ree in het duinwinterlandschap. | Foto Jonathan Leeuwis, Staatsbosbeheer