Wethouder Gerard Mostert, Bartjan van Haaren (Adriaan van Erk Groep) en Jaap Jonker (gemeente Katwijk) beginnen alvast met bouwen. | Foto: Rokki Fotografie
Wethouder Gerard Mostert, Bartjan van Haaren (Adriaan van Erk Groep) en Jaap Jonker (gemeente Katwijk) beginnen alvast met bouwen. | Foto: Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

In plan Nieuw Rijnvaert

Meer betaalbare woningen starters en alleenstaanden

Wethouder Gerard Mostert en Bartjan van Haaren van Adriaan van Erk Groep ondertekenden op 15 oktober een overeenkomst voor de wijziging van 12 vrije sector woningen naar 18 kleinere woningen in het Katwijkse gedeelte van de nieuwe woonwijk Nieuw Rijnvaert, op de grens van Rijnsburg en Oegstgeest. Deze woningen zijn geschikt én betaalbaar voor alleenstaanden of starters. De overeenkomst is een aanvulling op de afspraken die vorig jaar tussen beide partijen zijn gemaakt. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Wethouder Gerard Mostert: ‘Dagelijks werken we er als gemeente hard aan om betaalbare woningen voor onze inwoners te bouwen en dan vooral voor mensen met een kleinere portemonnee’, vertelt wethouder Gerard Mostert. ‘In de huidige bizarre woningmarkt worden alleenstaanden en starters verdrongen door beleggers. Ik ben blij dat we aan de slag gaan in Nieuw Rijnvaert en samen met Adriaan van Erk Groep een oplossing hebben gevonden om in dit nieuwbouwplan ook voor deze doelgroepen betaalbare woningen te bouwen.’

Bartjan van Haaren: ‘Ongelijkheid verminderen is ook onze doelstelling; iedereen moet kunnen wonen’.

Waarom deze aanvulling?

Op 8 juni 2020 sloten de gemeente en Adriaan van Erk Groep een ontwikkelings- en realisatieovereenkomst over woningbouw in de nieuwe woonwijk Nieuw Rijnvaert. Dit plan ligt voor 70 procent op grondgebied van de gemeente Katwijk en 30 procent op grondgebied van de gemeente Oegstgeest.

In totaal worden er 285 nieuwe woningen gebouwd. In overleg met de ontwikkelaar is gekeken of er meer betaalbare woningen voor alleenstaanden of starters in dit plan konden worden gebouwd. De ontwikkelaar heeft hier positief op gereageerd en het plan aangepast.

Wat houdt het in?

In het stedenbouwkundig plan zijn 12 vrije sector woningen die 5,40 meter breed zijn, vervangen door 18 kleinere woningen. Deze woningen zijn 3,60 meter breed en kleiner dan een standaard rijtjeswoning. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor alleenstaanden of starters. Deze woningen zijn bedoeld voor middeldure huur of betaalbare koop. De verwachting is dat deze woningen ook bijdragen aan doorstroming op de woningmarkt.

Hoe nu verder?

Naar verwachting zal het college van burgemeester en wethouders het uitwerkingsplan van Nieuw Rijnvaert dit jaar nog vaststellen. Daarna kan gestart worden met de verdere voorbereiding van de bouw.


Woonzorg voor niet-protestanten

Ingezonden n KiesKatwijk

In de (sociale) media circuleren berichten over plannen tot herstructurering van het gebied tussen Jan Evertsenlaan, Kon. Julianalaan, Piet Heinlaan en Industrieweg in Katwijk. Er zouden ook woningen bovenop garage De Jong worden geplaatst. 

De gemeente doet momenteel onderzoek om te kijken of er ook elders in Katwijk mogelijkheden zijn om woningen toe te voegen. KiesKatwijk vindt het heel verstandig dat we waar dat mogelijk is binnen de bebouwde kom woningen bijbouwen. Als we de woningnood willen oplossen dan moeten er aan ‘de voorkant’ woningen bij komen voor starters. Aan ‘de achterkant’ moet er veel inzet komen om gevarieerde vormen van ouderenhuisvesting mogelijk te maken. Op die manier kun je doorstroming bevorderen en wordt de woningvoorraad het beste benut. 

Uiteraard moet je nieuwbouw plegen voor de werkelijke vraag. Dat betekent dat een flink deel van de woningen betaalbaar moet zijn voor gewone mensen zoals u en ik. Dat is op het voormalig Vliegkamp Valkenburg helaas niet het geval. Alle Katwijkers moeten straks zwaar boeten voor de investeringen die de gemeente daar moet doen voor woningzoekenden uit de rest van Nederland. Als het gaat om bouwen binnen de bestaande dorpskernen dan biedt dat met name kansen voor ouderen omdat die dicht bij winkels, een bushalte, de markt of de bibliotheek moeten wonen. De locatie bij garage De Jong en het voormalige ID-college is dus bij uitstek geschikt voor ouderenhuisvesting.

Gezien het eerder door de gemeente genomen besluit om in deze omgeving specifiek voor protestantse ouderen een woongebouw met zorgfunctie te realiseren, biedt dit nieuwe initiatief een kans om evenwicht te brengen in het aanbod. Op die manier zouden ook inwoners die niet tot de protestantse doelgroep behoren gebruik kunnen maken van een woonzorgvoorziening. Dat klinkt een beetje als apartheidsbeleid, maar die situatie is nu eenmaal door de gemeente gecreëerd. Die tweedeling kun je dan maar beter repareren door nu alsnog ook andere doelgroepen een kans te gunnen. Of moeten we die mensen naar Verweggistan op Valkenburg verwijzen, een plek zonder voorzieningen en een bushalte langs de snelweg aan de rand van de wijk?

Het is trouwens nog maar de vraag hoe snel daar gebouwd kan gaan worden. Om al deze redenen heeft KiesKatwijk via een reeks van officiële vragen aan B&W gevraagd om in het genoemde gebied rond garage De Jong ruimte te maken voor ouderenhuisvesting, deels met zorgfunctie, en specifiek voor niet-protestanten.