Wethouders Knape, Van Helden en Nagtegaal samen met leerkrachten van het STC. | Foto: pr
Wethouders Knape, Van Helden en Nagtegaal samen met leerkrachten van het STC. | Foto: pr Foto: pr

Veel meer dan alleen visserijschool

College op bezoek bij         Scheepvaart- en Transportcollege

De wethouders Jacco Knape, Adger van Helden en Rien Nagtegaal bezochten vorige week woensdag het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) in Katwijk. Aanleiding voor dit bezoek was de ontheffing die is verleend aan het STC voor een ligplaats in het Prins Hendrikkanaal. Hier mogen zij een sloep te water laten, waarmee zij leerlingen basis-vaartechnieken leren.


De wethouders kregen uitleg over de verschillende leerwegen die bijna honderd studenten bewandelen op deze school. 

Het Scheepvaart- en Transportcollege is veel meer dan een ‘visserijschool’, zoals de school aan de Zuidstraat in Katwijkse volksmond nog steeds wordt genoemd. 

De leerlingen worden er op verschillende niveaus opgeleid voor zowel de zeevisvaart en koopvaardij. Als ze van deze school komen is het, met de juiste bevoegdheid op zak, zelfs mogelijk kapitein te worden op een groot schip. 

Dat zij goed terecht komen als zij van deze school af komen, werd deze middag wel duidelijk.


Vaar- en vistechnieken

Een negental vakkundige leerkrachten (bijna allemaal oud-zeevaarders) onderwijzen de leerlingen in allerhande vaar- en vistechnieken. Het repareren van netten, het onderhouden van machines, het laden van het ruim, het schoonmaken van vis. 

Kortom, in alles wat op zee nodig is, wordt onderwezen. 

Het hart van de school bevindt zich in de simulatieruimte, waar zelfs een levensechte stuurhut is nagebouwd. 

Met behulp van moderne technieken kunnen leerlingen varen op diverse schepen onder allerlei omstandigheden. 


Trots op passie en vakkennis

De wethouders waren onder de indruk. 

Wethouder Knape benadrukte: ‘Wat een passie en vakkennis bij leerkrachten en studenten! Wij zijn bijzonder trots dat wij het STC in onze gemeente mogen huisvesten. Een parel binnen het onderwijs. Op de open dag in december kom ik graag opnieuw langs.’



Schaakmat in 'partij Kwakelwei'

Ingezonden n 

De discussie over de bestemming van de Kwakelwei is voor de honderdste keer losgebarsten. Er lijkt maar geen einde te komen aan het onnozele gesteggel. Toch verwacht ik op korte termijn een doorbraak in de patstelling, door een strategische zet van de eigenaar van de kavel.


Rijn Park Katwijk (RPK) is een stichting. De vrijwilligers denken bijvoorbeeld mee over de plan- en besluitvorming van de Kwakelwei en het Heerenschoolbos. Ze ambiëren echter geen eigendomsrecht of exploitatieplicht. Dus wel de lusten maar niet de lasten, zeg maar. 

De fanatieke leden dromen van veel groen zonder bebouwing. Een zelfzuchtig ideaal in een tijd dat de woningnood hoogtij viert. 

De stichting staat niet alleen in de strijd. De gemeenteraad nam op 7 oktober een motie aan, waarin het strategisch belang van de groene weide in wollig taalgebruik is geformuleerd. De radeloosheid spat uit het epistel. 




Er moet op die plek een park komen waar de Tuin van Eden bij verbleekt.


Toegestaan

Volgens het bestemmingsplan is het een agrarisch gebied. Een woning of object moet daarom voor agrarische doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan een melkveehouderij of een akkerbouwbedrijf. 

Bebouwing is hier weldegelijk toegestaan. Als iemand recht heeft van spreken is het wel Van Rhijn Bouw, de eigenaar van het perceel. 

De projectontwikkelaar lanceerde in aanvang een plan om wonen, zorg en recreëren op een unieke wijze te combineren. 

Van dergelijke goede plannen willen RPK en de gemeenteraad echter niets weten. Die conflicteren vooral met de onredelijke eis dat er geen bebouwing mag komen. 

De eigenaar diende kortgeleden een vergunningsaanvraag in bij de gemeente voor de bouw van een kas van 5.000 vierkante meter op het driehoekig weiland. Dat voldoet dus volledig aan het bestemmingsplan. 




Een scherpzinnig voorstel om de grond niet nog veel langer braak te laten liggen. De bomenknuffelaars lijken nu schaakmat te staan.


Woonboerderijen met moestuinen

Wat te denken van het bouwen van een aantal woonboerderijen voorzien van moestuinen voor het verbouwen van fleskalebas, pattison, zeekool en schorseneren. Prima geschikt voor mensen die in stedelijk gebied idyllisch willen wonen en van tuinieren houden. Het is daarbij van belang te onderzoeken welk deel van het perceel precies benut moet worden voor de teelt, conform de regelgeving. 

Een tweede goede optie is een varkenshouderij. Dan geniet de omgeving mee van de rustieke geuren. Als dat geen win-win situatie is. Ik geef het daarom een goede kans van slagen. Wordt ongetwijfeld vervolgd!


Bert van Altena