De mammoet bij het Natuurcentrum. | Foto: RD
De mammoet bij het Natuurcentrum. | Foto: RD Foto: RD

Als aankondiging van nieuwe expositie over IJstijd

Mammoet bij Natuurcentrum

Bij het Natuurcentrum Katwijk op de hoek Boulevard-Voorstraat staat sinds vorige week een mammoet buiten. Het oerbeest staat symbool voor de nieuwe expositie in het Natuurcentrum over de laatste IJstijd, waaraan de laatste hand wordt gelegd. 



In de laatste ijstijd waren het huidige Nederland en Engeland nog door land aan elkaar verbonden en liepen er allerlei inmiddels uitgestorven imposante dieren rond, zoals wolharige mammoeten en neushoorns, reuzeherten, grottenleeuwen en sabeltandtijgers. Allemaal uitgestorven soorten, waarvan jaarlijks nog duizenden kilo’s botten uit de Noordzee door vissers worden opgevist en op het strand worden aangetroffen, ook bij Katwijk. Daarvan is een aantal te zien op de expositie bij het Natuurcentrum.


Het Natuurcentrum heeft bij de gemeente vergunning aangevraagd om ook volgend jaar op de huidige locatie te blijven staan. 


De gemeente heeft die plek te koop aangeboden. De verwachting is dat het zeker nog langer dan een jaar duurt, voordat de locatie in ontwikkeling wordt genomen.



Provincie start proef

Duurzame producten                 maken van bermmaaisel

De provincie Zuid-Holland start met een pilot waarbij het maaisel van de bermen langs de provinciale wegen wordt verwerkt tot duurzame producten, zoals zeep, meubelpanelen en een bodemverbeteraar. Dat meldt de provincie in een persbericht.


Bermen langs provinciale wegen worden af en toe gemaaid, vanwege de veiligheid maar ook voor verbetering van de biodiversiteit. Daarvoor is het belangrijk dat het maaisel niet blijft liggen en het wordt dus afgevoerd.

In het maaisel zitten echter nog veel waardevolle stoffen. De provincie start daarom een pilot waarbij die stoffen eruit worden gehaald en gebruikt worden voor nieuwe producten.

Spaak Circular Solutions, eerder deelnemer aan het startup-programma van de provincie, heeft hiervoor een innovatieve techniek ontwikkeld. Zo halen zij eiwitten en vezels uit het maaisel. De eiwitten worden verwerkt in zeepjes, ter vervanging van chemische stoffen, en de vezels worden verwerkt tot meubelpanelen.

Ook ontwikkelen ze de bodemverbeteraar ‘biochar’, die ervoor zorgt dat het water beter in de bodem kan weglopen. Ook wordt naar toepassing bij infrastructurele projecten gekeken, zoals het verbeteren van de bodem in een rotonde.

Met de kennis die in deze pilot wordt opgedaan, kunnen zowel Spaak Circular Solutions als de provincie nieuwe stappen zetten naar een circulaire economie.

De provincie heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat wil de provincie bereiken door kennis te ontwikkelen en te delen, maar ook door soms regels die in de weg zitten aan te passen. Zo wordt groenafval juridisch gezien als ‘afval’. Het moet daarom afgevoerd en als afval verwerkt worden, terwijl het soms juist kansen biedt.


De provincie heeft daarom begin 2021 stappen gezet om experimenten met het circulair gebruik van groenafval toegankelijker te maken.

De provincie Zuid-Holland beheert 674 kilometer aan provinciale wegen en bermen. Het beheer wordt ecologisch uitgevoerd om de biodiversiteit te vergroten, natuurlijke plaagbestrijding in de landbouw te verbeteren en de omgeving aantrekkelijker te maken voor recreatie en beleving.

Er wordt minder en anders gemaaid dan voorheen. Het bermmaaisel blijft eerst een aantal dagen liggen zodat de zaden kunnen vallen en de planten zich kunnen vermenigvuldigen. Vervolgens wordt het maaisel afgevoerd. Dat doet de provincie onder de noemer ‘De berm komt tot bloei!'.


 

Provincie Zuid-Holland gaat van bermmaaisel duurzame producten maken. | Foto: pr