Afbeelding
Foto: pr

Mr. E.N. Rahusenstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

De straatnaam Rahusenstraat kent een langer bestaan dan de naamgeving van de huidige weg waar nu elf woningen aan liggen. De straat maakt dan ook deel uit van een gedeelte in Katwijk dat ingrijpend vernieuwd is in de nabijheid van het ‘Kanaal’ en waar in vroegere tijden meerdere bedrijfsactiviteiten gehuisvest waren. 

Bekend destijds was het terplekke gevestigde garagebedrijf van Dolf Tuin en natuurlijk de, formeel aan de Vergstraat gevestigde, gemeentewerf. De werf waarop de naoorlogse gasfabriek stond en waar in de strenge winter van 1963 een brand en explosie plaatsvonden. Toenmalig burgemeester Duiker beschreef in die januarimaand geschrokken de ernst van het incident en meldde dat Katwijk ter nauwer nood aan een ramp ontsnapt was. Wel lag de gastoevoer wekenlang plat.

De naam Rahusenstraat is ongetwijfeld te danken aan de betrokkenheid van Mr. Rahusen bij het oprichten in 1898 van het bestuur van de Nederlandsche Vereniging ten behoeve van Zeelieden van elke Nationaliteit en tevens van het Kerkschip De Hoop. De liberaal besteedde in het parlement als eerste kamerlid veel aandacht aan scheepvaart- en visserijzaken en noemde zichzelf scheepvaart deskundige. Zijn studie rechten deed Rahusen in Leiden. Zijn advocatenkantoor lag daarna in Amsterdam waar hij woonde en uiteindelijk stierf in 1913. De woningen die nu staan in de Mr. Eduard Nicolaas Rahusenstraat stammen voornamelijk uit 2014, zij het dat één pand in 1970 te dateren valt.

Afbeelding