Cultuurbedrijf in Opleidings-school

B

ovenstaande kop kwam vorige week donderdagavond plotseling in mij op, tijdens de informatieve raadsessie over de monumentenstatus van de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan in Katwijk aan Zee. En wel hierom.
In die vergadering lieten voor- en tegenstanders duidelijk hun mening blijken over die monumentenstatus van de basisschool.

De voorstanders zijn allen betrokken bij het huidige onderwijs op die school: de directeur-bestuurder, de juf en de vertegenwoordiger van de medezeggenschapsraad.

De tegenstanders houden van het gebouw zoals het is: de oud-leerlingen en de vechter voor erfgoed. 

De politiek heeft zich nog niet in het openbaar uitgesproken. Dat gaat in een volgende raadsbijeenkomst gebeuren. Duidelijk is wel dat de meningen zeer verdeeld zijn.

In die bijeenkomst van vorige week kwam de suggestie van ‘het verplaatsen van de school’ aan de orde. En toen kreeg ik zo’n ‘eureka’ -moment en ging er een energiezuinig ledlampje bij mij branden en zag ik een prachtige oplossing voor twee problemen.

In december 2019 stond er een artikel in deze krant over het ‘Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs Katwijk 2020-2040’. Daarin komt Rindert Venema, directeur-bestuurder van Stichting Prohles (waar de Opleidingsschool onder valt) aan het woord. Hij vertelde, dat er plannen waren om een nieuwe school te bouwen bij de oude locatie van verzorgingstehuis Salem even verderop aan de Duindoornlaan. Prohles en zorgorganisatie DSV (waar Salem onder valt) hebben daar over gesproken, maar toen gooiden de financiële problemen van DSV roet in het eten.

Waarom niet dat oude plan nieuw leven inblazen? Maak op de locatie van Salem twee fraaie gebouwen; eentje voor de ouderen en eentje voor de jeugd. Kun je nog een leuke verbinding tussen zoeken. Pak je meteen wat opdrachten uit die Maatschappelijke Agenda mee: eenzaamheid aanpakken, ontmoeten in de wijk enzo. 

De Opleidingsschool kan vervolgens in de huidige staat blijven bestaan en krijgt een nieuwe toekomst als... Cultuurbedrijf.

Cultuurbedrijf? Ja, dat is dat plan waar al jaren over gediscussieerd wordt. Het plan om bibliotheek, muziekschool en K&O samen te voegen. Het plan waar ooit de Noordzeepassage voor in aanmerking kwam. Het plan waar al jaren een locatie voor wordt gezocht. Het plan waarvoor nu de Burgt in Rijnsburg is bedacht, maar dat duurt maar en duurt maar. Dat plan dus.


Dus stel ik een nieuwe locatie voor. Die drie partijen moet je toch in het prachtige schoolgebouw aan de Parklaan kwijt kunnen?

Van die gymzaal maak je dan een klein theatertje. Lekker knus. Kun je allerlei activiteiten in bedenken. Niet alleen van de drie nieuwe hoofdbewoners, maar ook van anderen die daar iets willen doen. Multifunctioneel dus.

Misschien kan bovenstaande wel een leuk verkiezingspuntje worden? Politiek, doe hier iets mee! 


criticaster@katwijkschepost.nl