Koningin Juliana ontvangt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. | Foto: pr
Koningin Juliana ontvangt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Plassen

Het was een gezellige drukte op de Voorstraat, waar de met de nationale driekleur versierde auto's stonden opgesteld die de Katwijkse delegatie naar Paleis Soestdijk zouden vervoeren. Want iedereen wilde natuurlijk mee om het eerste vaatje Nieuwe Haring aan te bieden aan koningin Juliana: de wethouders Bloot en Kleen, gemeentesecretaris Boekhoven, vertegenwoordigers van de winkeliersvereniging, de rederijvereniging en het Zeehavencomité. En natuurlijk de trotse schipper-eigenaar van de KW227 Willem van Leeuwen en zijn familie. Tenslotte won je niet elke keer een haringrace.

De koningin sprak haar dank uit en bekeek het aangeboden vaatje alsof het een kunstwerk was. En terwijl de heren in een toespraakje opnieuw pleitten voor de aanleg voor een eigen Kattukse zeehaven, vroeg het dochtertje van een van hen aan een aldaar geposteerde lakei waar de wc was. De man die stijfjes tegen de lambrisering aangeplakt had gezeten, ontwaakte als uit een boze droom en keek alsof hij nooit eerder van het verschijnsel ‘W.C.’ op de hoogte was gesteld.

'Ja, ik mot plassen,' voegde het kind er ter verduidelijking aan toe. 

Nadat hij haar eerst even ongelovig had aangestaard, leek de man te ontdooien. Er begon zowaar een voorzichtige glimlach om zijn lippen te verschijnen.

'Komt u maar even mee,' zei hij. Ze liep achter hem aan het vertrek uit, een heel lange gang op met grote ramen tussen pilaren. Ze zag het immense grasveld en de auto's op de Amsterdamsestraatweg. De lakei stond stil en wees.

'Alstublieft, de gelegenheid uw handen te wassen.'

'Maar ik hoef mijn handen niet te wassen, ik wil alleen plassen.'

'Precies.'

Ze aarzelde even, maar ging toen toch de toiletruimte binnen. Bij terugkomst stond de lakei nog steeds op de gang te wachten. Toen ze bij de koningin terugkeerde, hoorde ze een van de heren nog net zeggen: '…en daarom Majesteit, heeft Katwijk die zeehaven nodig.'

In de rood-wit-blauwe auto's op weg terug naar huis dacht ze terug aan het bezoek. Later zou ze vaak vertellen: 'Op 20 mei 1949 ben ik bij de koningin op Soestdijk naar de wc geweest.'

Koningin Juliana ontvangt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. | Foto: pr