Op de nationale Dag van de Duurzaamheid, afgelopen zaterdag, werd door het Katwijkse collectief ‘Bewust aan de Kust’ de ‘Bewust op de fiets’-route georganiseerd. De organisatie kreeg mooi weer cadeau en mede daardoor was er veel interesse voor de initiatieven die open huis hielden. 

De dag begon om 's morgens om negen uur in de Oude Redschuur aan de Rijnmond met een ontbijt voor de lokale politiek. Dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd door Natuurcentrum Katwijk in verband met de Dag van de Duurzaamheid.

Bewuste, groene, duurzame initiatieven kregen er allemaal de gelegenheid om hun missie te pitchen, waarna de open huis-fietsroute begon.

Bubble Barrier

In de Oude Redschuur was een mooie informatieve expositie van de Limes Bubbel Barrier, het innovatieve bellenscherm dat in het Uitwateringskanaal bij het gemaal moet voorkomen dat kleine plastic deeltjes in zee terecht komen. 

Steenbreek Katwijk inspireerde om tegels in je tuin te vervangen door biodiverse beplanting. Er stond een overdekte elektrische bromfiets van LEF en van diezelfde bouwer lag het eerste prototype elektrische boot in het water voor een testvaart. Ook was er een tweedehandskleding ruiltafel van Ketting Kledingruil. 

De fietsroute leidde naar de Boulevard en deed onder andere Natuurcentrum Katwijk aan daarna naar de NatuurHoek op de Zuidstraat die goody bags weg gaf. 

In de Zanderij/Duinvallei hadden de Tiny Houses hun deuren open gesteld, de Kievit haar pluktuin en kassen en bij het Mini-Voedselbos lag een blotenvoetenpad. 

Groene daken

Aan de 1e Mientlaan kon je op bezoek bij de Festina Lentetuin en de groene daken en muren van Roosendaal Landscaping bewonderen. 

Door naar Rijnsburg voor een bezoek aan de kassen en winkel van Gezonder Groen en als ontspannende afsluiter een mini-yogales bij Vitaliteitcentrum Katwijk aan de Rijn.

‘Bewust aan de Kust' kijkt terug op een geslaagde eerste editie van deze inspirerende open huis-fietsroute die volgend jaar vast veel meer mooie stops zal krijgen.

Tip zijn welkom bij

info@bewustaandekust.nl

| Foto's: pr