In april stond deze illustratie nog in de krant over hoe de warmte uit de Rotterdamse haven de Leidse regio zou gaan verwarmen. | Illustratie: WarmtelinQ
In april stond deze illustratie nog in de krant over hoe de warmte uit de Rotterdamse haven de Leidse regio zou gaan verwarmen. | Illustratie: WarmtelinQ Foto: Illustratie: warmtelinQ

Teleurstelling bij wethouder over besluit Rotterdam over warmteleiding

Bij wethouder Jacco Knape en regio Holland Rijnland heerst teleurstelling over het besluit van het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders om de stekker uit het Warmtebedrijf Rotterdam te trekken. Die zouden middels een leiding restwarmte van de haven naar de Leidse regio gaan transporteren.


Door Marc Wonnink

Het Warmtebedrijf van Rotterdam – waar volgens de krant de afgelopen jaren ongeveer 300 miljoen euro in is gestoken – stevent af op een faillissement. ‘Ik kan de consequenties nog niet overzien van dit besluit,’ sprak wethouder Knape vorige week donderdag in de gemeenteraad. ‘Komende week gaan we kijken wat de gevolgen voor ons plan van aanpak zijn.’

‘In de Leidse regio worden komend jaar de mogelijkheden voor een regionaal open warmtenet verder inzichtelijk gemaakt, inclusief de mogelijke warmtebronnen en de bijbehorende afname gebieden. Of restwarmte uit Rotterdam nog als één van de bronnen voor het regionale warmtenet mogelijk is en nodig is, zal moeten blijken.’


Complete chaos

De commissieleden wilden graag weten welke impact het wegvallen van de warmteleiding heeft op de energietransitie in Katwijk. De wethouder sprak dat daar nog geen duidelijkheid over is. 


Sonny Spek van DURF sprak over ‘complete chaos.’ Hij stelde voor de commissie maar te stoppen, tot er meer duidelijkheid is over de warmteleiding. 


‘Kunnen we stoppen met de Sonny Spek-show’, reageert Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk. ‘Dit staat gewoon in de warmtevisie, waar we het hier over moeten hebben.’ Dat gebeurde daarna ook.


Het collegebesluit in Rotterdam krijgt ongetwijfeld nog een staartje in Katwijk en de Leidse regio.




ChristenUnie: 

Bouwen aan groene en leefbare wijken

Ingezonden n ChristenUnie


De gemeenteraad heeft in de afgelopen raadsvergadering het groenstructuurplan vastgelegd. 


In dit plan wordt de groenstructuur van gemeente Katwijk in kaart gebracht. De cijfers in het groenstructuurplan laten zien dat het versterken van het groen in onze gemeente hard nodig is. In diverse wijken in Katwijk is het aantal m2 gemeentelijk groen per woning ver onder het landelijk gemiddelde van 75m2. Een bevestiging van wat we al jaren weten.

Een groene omgeving heeft veel voordelen. Het heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van een wijk. In de strijd om ruimte voor woningen trekt groen vaak aan het kortste eind. Onze leefomgeving raakt daardoor uit balans. Het is tijd om dit te veranderen en na te denken over de toekomst van het groen in onze gemeente. We hebben sowieso meer groen nodig om de hittestress en watertekort en -overlast in onze dorpskerken te beperken. Met dit groenstructuurplan heeft de gemeente visie en stelt meetbare doelen om de komende 10 jaar het groen in de wijken te versterken.


Het tekort aan woningen in onze regio is groot. De komende jaren zullen er in Katwijk duizenden woningen worden bijgebouwd, zowel op Valkenhorst als in de bestaande kernen van Katwijk. De ChristenUnie vindt bouwen om de wooncrisis het hoofd te kunnen bieden noodzakelijk. We zien daarbij goede mogelijkheden om bouwen en groen te combineren tot groene, leefbare wijken waar het prettig wonen is.


In het groenstructuursplan wordt de ambitie neergelegd om te streven naar naar 65m2 openbaar gemeentelijk groen per woning. Dit moet gelden als een richtnorm waarmee gewerkt zal worden. De ChristenUnie is blij met de ambitie die gemeente Katwijk toont en hiermee het goede voorbeeld geeft om ook met ontwikkelaars het goede gesprek te kunnen voeren bij toekomstige woningbouwplannen. 




Begroting 2022 in RTV-radioprogramma Politiek voor het weekend

Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Corien van Starkenburg zijn morgen, vrijdag 15 oktober, te gast bij het RTV-radioprogramma Politiek voor het weekend. 


Onderwerp van gesprek tussen 17.00 en 18.00 uur is de gemeentelijke begroting 2022. 

Burgemeester Visser heeft onder meer veiligheid, handhaving, communicatie en participatie in zijn portefeuille.


Pittige dossiers

Wethouder Corien van Starkenburg verdeelt haar tijd tussen onder meer de pittige dossiers jeugdzorg en grondstoffenbeleid. 

‘Politiek voor het weekend': iedere vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur vanuit de studio van RTV Katwijk aan de Ambachtsweg in 't Heen. 


De uitzending is live te beluisteren via www.rtvkatwijk.nl/live-radio/Terugluisteren kan ook via www.rtvkatwijk.nl en radio gemist.