Archeologische vondsten in 2018 van de Weerkampen langs de Tjalmaweg. | Foto: pr
Archeologische vondsten in 2018 van de Weerkampen langs de Tjalmaweg. | Foto: pr Foto: pr

Congres ‘Romeinen langs de RijnlandRoute’

Tijdens archeologisch onderzoek langs de Tjalmaweg ibij Valkenburg zijn in 2018 honderden houten palen van een Romeinse weg aantroffen, een grachten- en geulensysteem, en bijgelegen grafvelden en huisplattegronden. De vindplaats kreeg de naam: Weerdkampen. Het archeologisch onderzoek van Weerdkampen is nu afgerond, met spectaculaire conclusies.


Tijdens het congres ‘Romeinen land de RijnlandRoute’ op vrijdag 5 november wordt de vindplaats Weerdkampen in een bredere Romeinse context geplaatst. De Romeinse weg is namelijk gevonden in het archeologisch gebied van de Limes, de noordgrens van het voormalige Romeinse Rijk. 

Belangstellenden kunnen hierover een aantal korte lezingen bijwonen van gerenommeerde archeologen en experts over de archeologie van de RijnlandRoute, Valkenhorst, Romeins Valkenburg, Romeinse wegen en over het beleefbaar maken van Romeins erfgoed in de provincie Zuid-Holland. 

Uiteraard zijn er ook diverse vondsten van onder andere Weerdkampen te bewonderen. Het congres start om 08.45 uur en duurt de hele dag (tot ca. 18.00 uur).


Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar; inschrijven kan tot donderdag 28 oktober op rijnlandroute.nl. Vol = vol. De plekken worden toegekend op volgorde van inschrijving. Conform de huidige richtlijnen is een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig voor dit congres. Meer informatie over deze richtlijnen vind je op de website van de rijksoverheid. 

Na afloop zijn op de website diverse foto's en filmpjes terug te zien. Na het congres zijn er in het informatiecentrum RijnlandRoute diverse vondsten van Weerdkampen te bewonderen.