Alle inwoners gaan bloeden voor Valkenhorst

Ingezonden n KiesKatwijk


Het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Katwijk is eindelijk uit de kast gekomen met betrekking tot de verwachte financiële uitkomsten van de gebiedsontwikkeling op het voormalig Vliegkamp Valkenburg. Omdat KiesKatwijk daar heisa over gemaakt heeft, is men op het gemeentefort eindelijk wakker geschrokken. 


Inmiddels heeft men de gebiedsontwikkeling laten doorrekenen door deskundigen. De vooruitzichten zijn desastreus. Het is opmerkelijk en onverantwoord dat B&W, die op eigen houtje contracten met het Rijksvastgoedbedrijf sloot, en daarmee de gemeenteraad buiten spel zette, niet tevoren gekeken heeft naar de financiële consequenties.


Normaal gesproken ontvangen gemeenten door grondverkoop inkomsten die ze vervolgens in het gebied kunnen investeren. Op die manier kun je winst maken of op zijn minst quitte spelen. In dit geval heeft de gemeente geen grond in bezit maar moet het de te maken kosten zien terug te vorderen bij de grondeigenaar, in dit geval het Rijk. 


Wurgcontract

Maar B&W heeft door het tekenen van een geheim wurgcontract onze gemeente voluit in de voet geschoten. Het kostenverhaal is in het contract tot een absoluut minimum beperkt en daar is Katwijk dus akkoord mee gegaan. Daarmee zijn alle inwoners in het ongeluk gestort, want zij betalen linksom of rechtsom de rekening. 


De (meest dure) woningen zijn echter bestemd voor de hele regio (en daarbuiten) die niet meebetaalt. 


Katwijkers zullen de meeste woningen op Valkenburg helemaal niet kunnen betalen. In feite gaan onze inwoners op deze wijze rijke expats subsidiëren uit de grote steden die hier in grote getale zullen komen wonen. Om dat mogelijk te maken is er niet alleen veel Katwijks geld nodig voor de begeleiding van het enorme project. Er moeten door de gemeente ook enorm veel investeringen worden gedaan, van lantaarnpalen en rioolbuizen tot scholen en vuilniswagens. Ook hebben we meer ambtenaren nodig, en u weet wat de verbouwing van een gemeentehuis kost.


Dure ontwikkeling

B&W is het avontuur met het Rijk aangegaan zonder zich tevoren rekenschap te geven van de gevolgen daarvan op de langere termijn. De eindconclusie gaat ongetwijfeld luiden dat we deze dure gebiedsontwikkeling op deze manier niet kunnen betalen. Het verhaal is tot op heden nog niet dekkend te krijgen. Dat betekent dat als er niets verandert de belastingen enorm verhoogd zullen moeten worden, we hoge tarieven krijgen voor van alles, en dat we qua voorzieningen als inwoners op een absoluut minimum zullen komen te zitten. 

Dit college heeft een zware verantwoordelijkheid op zijn schouders.