Gijsbert en Irma van der Hoeven in hun tuin. | Foto: Piet van Kampen
Gijsbert en Irma van der Hoeven in hun tuin. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Gijsbert en Irma al zestig jaar bij elkaar

‘Hij is altijd weer thuisgekomen’

Voor Gijsbert van der Hoeven (87) en Irma van der Hoeven-Schoonderwal (88) was afgelopen maandag een dag met een diamanten randje. Zij herdachten de dag waarop zij zestig jaar geleden elkaar eeuwige trouw beloofden. Een belofte die nimmer werd verbroken.


Door Piet van Kampen

Hun beider wieg stond in Indonesië. Die van Gijsbert in Bandung en van kleine Irma in Djombang. Zij ontmoetten elkaar voor het eerst in Soerabaja toen zij overburen waren. Cupido was nog niet in beeld. In 1950 verhuisde Gijsbert naar Nederland en trok in bij familie in Waalwijk. Twee jaar later zette ook Irma voet op Nederlandse bodem en ging in een pension in Paterswolde wonen om later bij de ouders in trekken, omdat pa in Hoogeveen werkzaam was. 

Er was wel enig contact tussen de twee, maar het vlammetje ging pas echt branden toen zij elkaar tijdens een familiefeest in Amsterdam weer tegen kwamen. ‘De liefde kwam pas na het feestje’, glimt de diamanten bruid. Zij vierden hun trouwdag in huize Van der Hoeven in Hoogeveen. Het echtpaar werd de gelukkige ouders van hun zoon Ralph en later de blijde grootouders van Quinten en Joël. 


Veel van huis

Nadat Irma op kamers in Den Haag woonde, waar zij als secretaresse op het Ministerie van Economische Zaken werkzaam was en Gijsbert nog in Waalwijk verbleef, kreeg het echtpaar een huis in Den Helder, waar de Koninklijke Marine voor had gezorgd, de werkgever van Gijsbert. Na zeven jaar verhuisden zij naar Curaçao om er drie jaar te verblijven. ‘Ik maakte daar zelf een boot om mee te gaan vissen’, vertelt de diamanten bruidegom trots. 

Terug in Nederland werd de woonplek de Ranonkelstraat in Katwijk. Het werk was nu immers op (voormalig) Vliegveld Valkenburg. In 1980 verhuisden zij naar Koraal waar nog steeds met veel plezier wordt gewoond en Gijsbert zijn tuin als hobby heeft. Irma zit op een Quiltclub in Den Haag, waar kleding voor zieke kinderen wordt gemaakt. Beiden tennisten graag en maakten reizen naar onder andere Amerika en hun geboorteland Indonesië. 

Op deze hoge leeftijd gaat het vitale paar nog regelmatig dansen. ‘Heerlijk’, lachen zij beiden. Met de liefde zit het nog steeds snor. ‘Hij heeft driekwart van zijn leven gevaren, maar is altijd weer thuis gekomen’, vertelt Irma met een fijn lachje. ‘Echte liefde vergaat nooit’, voegt Gijsbert er aan toe. Hun diamanten feest werd in kleine familiekring thuis gevierd.