Voorlopers

Of mijn vakantie welverdiend was laat ik in het midden. Eindeloos fietsen op duizend kilometer van Katwijk hielp in elk geval om het hoofd leeg te krijgen.

Eenmaal thuis lijkt het alsof ik in een andere wereld ben beland. Om te beginnen kan de fiets nog steeds niet op stal, want het evenement Katwijk Fietst is uit zijn as herrezen. Als ik dat eerder had geweten, had ik niet zo nodig helemaal naar ‘la douce France’ hoeven af te reizen voor wat extra fiets-kilometers.

Maar het wordt nog mooier. Tijdens mijn verblijf buiten de landsgrenzen blijken enkele scholen op Katwijks grondgebied zich te hebben ontpopt als voorlopers op het gebied van gezonde schoolgang. Als ik het goed heb begrepen kunnen leerlingen van de Oranje Nassauschool (Rijnsburg), Marnixschool (Katwijk) en Willem van Veenschool (Katwijk) punten scoren door te voet of per step naar school te komen. 

De scholen kunnen van het uitgeloofde geld ‘leuke dingen’ bekostigen

Het project heet Walking4School. De financiële prikkel komt ongetwijfeld de gezondheid van leerlingen en hun begeleiders ten goede. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, want ouders of verzorgers van zulke bewegelijke scholieren zullen het voortaan wel uit hun hoofd laten om zich met de auto naar de onderwijsinstelling te verplaatsen.

Ik zeg daarom: doen. Ook al weet ik niet precies waar al die spaarpunten voor dienen – de scholen kunnen van het uitgeloofde geld ‘leuke dingen’ bekostigen – toch pleit ik ongezien voor meer beweging voor jong en als het even kan ook oud. Zeker scholieren moeten hun energie kwijt kunnen, en dat kan beter op weg naar school of naar huis dan ergens tussen de schoolbanken. Een leuke bijkomstigheid vind ik dat de betreffende scholen nu eens niet achter de feiten aan hobbelen, maar landelijk gesproken zelfs voorlopers zijn met hun deelname aan het project, of voorsteppers zo u wilt.

Dat zes jaar geleden een vergelijkbaar initiatief (Cycling4School) met fietsende scholieren in Breda van start ging reken ik gemakshalve maar even niet mee. Want fietsen, dat komt volgende maand weer aan bod. Op zaterdag 20 november wel te verstaan, als Katwijk Fietst.

Tim Timmert