Harco Schaafsma (links) en Jan Pieter Tensen als Romeinse soldaten bij het Torenmuseum in Valkenburg. | Foto: pr
Harco Schaafsma (links) en Jan Pieter Tensen als Romeinse soldaten bij het Torenmuseum in Valkenburg. | Foto: pr Foto: pr

Rijnsburgers maken fietstocht langs Romeinse grensweg

Nederlandse Limesroute in tien uur

De Rijnsburgers Harco Schaafsma en Jan Pieter Tensen hebben afgelopen zaterdag de Nederlandse Limesroute gefietst. Die route brengt de grens in beeld van het voormalige Romeinse Rijk aan het begin van onze jaartelling.


De Neder-Germaanse limes kreeg afgelopen zomer een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Deze versterkte grenslinie die loopt van Berg en Dal tot Katwijk staat volop in de belangstelling en op diverse plaatsen zijn Romeinse sporen weer zichtbaar gemaakt.

Dit was voor Harco Schaafsma en Jan Pieter Tensen reden om deze prachtige historische route te fietsen. Zij vertrokken op afgelopen zaterdag om 08.00 uur uit Berg en Dal en na 200 kilometer fietsen (gemiddeld bijna 25 km per uur) kwamen zij om 18.30 uur aan bij het Torenmuseum in Valkenburg. Het werd een ware ontdekkingstocht die de fietsers vele zichtbare hoogtepunten van de Romeinse cultuur in de verschillende plaatsen opleverden.


Indrukwekkend

Na Berg en Dal werd Nijmegen, de belangrijkste stad in de Romeinse tijd, aangedaan waar Kops Plateau werd bezichtigd. Na de vele bruggen die beklommen werden wegens omleiding was de Tempel van Elst onder de grondvesten van de Kerk de moeite waard. De Romeinse Tuin De Steenen Camer was een bezienswaardigheid in Arnhem. Via de Romeinse wachttoren in Kesteren, het Mannariacum in Maurik was er rond 13.30 uur de welverdiende pauze in Utrecht bij de Domunder. 

Na de bezichtiging van de Laurium Castellum garage in Woerden ,waar prachtige maquettes en vitrages van de Romeinen te zien waren werd ook in het Archeon te Alphen rondgelopen, waar beide fietsers op de foto gingen met een Romeinse soldaat. In Leiden werd de Matilo (wachttoren) bekeken en stilgestaan bij het wandbord van de Brittenburg in Katwijk.

Na ruim tien uur fietsen werd het Torenmuseum in Valkenburg bereikt, waar ze hartelijk werden verwelkomd door museummedewerker Gerrit Russchenberg en familieleden van beide fietsers. Het was een onvergetelijke tocht die dankzij het mooie weer en de navigatie van Schaafsma gladjes verliep en een grote indruk gaf aan wat de Romeinen hebben betekend in het verleden en nog steeds.


Lesbrief

Deze week en na de Herfstvakantie wordt de lesbrief 'Romeinse sporen speuren' onthuld en overgedragen aan alle basisscholen in Katwijk , Valkenburg en Rijnsburg. Elly Nijgh (Katwijks Museum), Claire Verhulst (Welzijnskwartier gemeente Katwijk) en Jan Pieter Tensen (Projectgroep Canon van Katwijk) overhandigen die op feestelijke wijze aan de leerlingen en leerkrachten.



Romeinse weg (Limes)                        herleeft in Torenmuseum

Het Torenmuseum in Valkenburg beschikt dankzij Gerrit Sterken sinds kort over een maquette van de Romeinse weg (Limes) met ambachtshuizen . De overhandiging van dit sterke staaltje modelbouwwerk was onlangs in het museum aan de Castellumplein.


Eerder bouwde Sterken al het Marinevliegkamp Valkenburg na op miniatuurschaal. 


Zo leeft het vliegkamp voort in zijn huis in Wolvega. Sterken is gek van vliegtuigen; hij bouwde ook al een diorama met licht, beweging en geluidseffecten van van de Spitfire die bij in 1940 bij Duinkerken vocht.


De Woerd

Maar zijn technische en historische interesse gaat ook verder terug. Onlangs overhandigde Sterken een maquette die hij maakte van de aanleg van de Romeinse weg aan het Torenmuseum in Valkenburg. Hij koos daarbij voor een stuk weg ter hoogte van De Woerd. Enkele van de langgerekte ambachtswoningen die daar sinds 80 na Christus stonden, heeft hij ook in de maquette opgenomen.


Authentieke materialen

Wat deze maquette extra bijzonder maakt, is het gebruik van authentieke materialen. Het hout komt van één van de palen van de Romeinse weg, terwijl ook de klei van het opgravingsterrein is gebruikt. 


Zo heeft het Torenmuseum er weer een attractie bij om het Romeinse verleden tot leven te wekken.

Sterken met zijn maquette die nu in het Torenmuseum in Valkenburg staat. | Foto: pr