Wethouders Gerard Mostert en Corien Starkenburg helpen een handje in de moestuin Hortus Kariva. | Foto: pr
Wethouders Gerard Mostert en Corien Starkenburg helpen een handje in de moestuin Hortus Kariva. | Foto: pr Foto: Farman Fotografie

Werkbezoek college in teken toegankelijkheid

Het werkbezoek van het college van het college van burgemeester en wethouders stond afgelopen week in het teken van toegankelijkheid. Vorige week woensdag hebben de wethouders de week van de toegankelijkheid (4 tot en met 8 oktober) verschillende organisaties bezocht die toegankelijkheid hoog in het vaandel hebben en een inspiratie zijn voor andere organisaties of ondernemers. 


Op woensdagmiddag bezochten de wethouders moestuin Hortus Kariva in de Duinvallei, een initiatief van stichting Maatjesopmaat. Maatjesopmaat begeleidt mensen met behoefte aan een maatje en die er graag voor anderen zijn naar gelijkwaardig en waardevol sociaal contact. Zij geloven dat samen leuker is dan alleen en dat duurzame relaties een voorwaarde zijn voor een gezond en gelukkig leven. 

Bij het inrichten van de moestuin heeft Maatjesopmaat rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Er zijn zelfs bakken op hoogte geplaatst. Ondanks enkele flinke regenbuien hebben de wethouders samen met het bestuur en de en deelnemers van Maatjesopmaat de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens het schuilen voor de regen zijn er ook veel goede gesprekken gevoerd. 


Doe Mee Weken

De week van de toegankelijkheid is onderdeel van de Doe Mee Weken. ‘Het is belangrijk dat iedereen in onze gemeente kan mee doen. Daarom is het heel fijn om deze bezoeken af te leggen. Dit zijn organisaties die een stapje verder gaan voor de medemens’, aldus wethouder Corien van Starkenburg. 

Naast Hortus Kariva werden ook andere organisaties bezocht. Wethouders Jacco Knape en Rien Nagtegaal bezochten Dive Post in Valkenburg. Deze duikschool is een mooi voorbeeld van toegankelijk ondernemen. Zij bieden in samenwerking met zwembad Aquamar bijvoorbeeld ook voor rolstoelgebruikers duiklessen aan. Snoepwinkel Smausje werd bezocht door wethouder Adger van Helden. Deze onderneming biedt dagbesteding en beschut werken. Dit verkleint de afstand tot de arbeidsmarkt voor veel mensen. 



Gelijkwaardig en waardevol sociaal contact

Wethouder Corien van Starkenburg bezocht op haar beurt DSV Vlietstede. Daar ging zij in een rolstoel mee met een aantal begeleiders om zo de uitdagingen van een rondje centrum Rijnsburg te ervaren. Wethouder Gerard Mostert ging bij DSV in de Duinrand op bezoek en heeft daar het gesprek gevoerd met bewoners over het belang van een inclusieve samenleving.