Afbeelding
Foto: pr

Je wil graag stoppen met roken, maar weet niet hoe

Veel mensen beginnen met roken om het uit te proberen. Of omdat anderen het doen. Je denkt dan dat je er makkelijk mee kunt stoppen. Maar je lichaam is snel gewend aan de nicotine. Nicotine is een verslavende stof en geeft even een prettig gevoel. Als het is uitgewerkt, word je onrustig en gespannen. Je wil dan weer een sigaret om je prettiger te voelen. Zo raak je verslaafd en is het moeilijk om ermee te stoppen.


Als je vaker rookt, ga je ook vaker naar een sigaret verlangen. Je vindt dan steeds vaker een reden om te roken. Bijvoorbeeld om te ontspannen in de pauze. Met vrienden voor de gezelligheid of om iets te vieren. Om jezelf energie te geven of als je moe bent. Om jezelf te belonen of om je rustiger te voelen/maken als je stress hebt, boos bent of verdrietig bent.

Wat zijn voor jou de belangrijkste rookmomenten? En wat zijn jouw redenen om te blijven roken?

Het is goed om hier over na te denken. Dan wordt het duidelijker waarom je er misschien mee wilt stoppen.


Vanaf 1 oktober zullen in heel Nederland rokers én niet-rokers elkaar weer helpen om gedurende 28 dagen te stoppen met roken. Bekende en onbekende Nederlanders zullen via nationale en sociale media alle rokers massaal aansporen om mee te doen met Stoptober.

Het succes van Stoptober heeft te maken met de positieve aanpak. Het gaat om het opdoen van een positieve ervaring met stoppen met roken. Elk stapje op weg naar stoppen met roken wordt aangemoedigd. De campagne richt zich op alle rokers die willen stoppen maar alleen nog niet weten wanneer of hoe. Verschillende groepen rokers kunnen extra gebaat zijn bij deelname, zoals vrouwen met een kinderwens, ouders van kinderen met astma en natuurlijk mensen met een chronische ziekte als longaandoeningen (COPD), suikerziekte en/of hart en vaatproblemen, voor wie stoppen extra belangrijk is maar nog steeds niet is gelukt. 


Stoptober kan dus een eerste stap zijn naar het definitieve stoppen. En: het werkt!

Meer dan tweederde van de deelnemers heeft Stoptober in het verleden volgehouden. Ongeveer de helft is zelfs na drie maanden nog steeds gestopt met roken. Dit percentage is vele malen hoger dan het resultaat van een gewone stoppoging.

Extra hulp nodig? Je eigen apotheker, huisarts en praktijkondersteuner willen allemaal graag mee helpen. Schroom dus niet om ook hun hulp te vragen.