Inwoners in enquête

Tegen permanente toeristische verhuur van woningen

Gemeente Katwijk heeft de afgelopen coronazomer benut om een online enquête over het gebruik van woonruimte te houden. De gemeente wilde weten hoe inwoners denken over verschillende vormen van gebruik, zoals toeristische verhuur of kamerverhuur. Ruim 1.200 inwoners hebben de enquête ingevuld. De uitkomsten worden meegenomen bij het opstellen van regels voor het gebruik van woonruimte, laat de gemeente in een persbericht weten.


‘Het grote aantal mensen dat de enquête heeft ingevuld, laat zien hoe zeer dit onderwerp leeft in Katwijk', zegt wethouder Gerard Mostert. 'Veel jongeren hebben moeite om woonruimte te vinden. We hebben echt elke woning nodig voor mensen die nu geen eigen plek hebben. We zien dan ook dat een ruime meerderheid zich uitspreekt tegen bijvoorbeeld het permanent toeristisch verhuren van een woning. Daarentegen zien we dat vormen van gebruik die woningzoekenden kunnen helpen, zoals het delen van een woning, juist op instemming kunnen rekenen. Ik wil daarom snel werk maken van het vertalen van deze uitslag in beleid en regelgeving, waarin duidelijk wordt gemaakt wat wel en niet is toegestaan bij het verhuren van woonruimte.'


Uitslag enquête

De antwoorden op de vragen uit de enquête laten duidelijk zien welke vormen van gebruik op instemming of afkeuring kunnen rekenen. 

Een ruime meerderheid van de inwoners die de enquête heeft ingevuld vindt dat inwoning, woningdelen, Bed & Breakfast en zogeheten vakantieverhuur toegestaan moeten zijn. 

Van onder andere kamerverhuur, huisvesting werknemers, short stay en permanente toeristische verhuur vindt juist een meerderheid dat het geen gewenste vorm van gebruik is. Ook de mogelijkheid dat iemand een woning koopt om die te gebruiken als een eigen recreatiewoning moet volgens de respondenten worden tegengegaan.


Hoe nu verder?

Nu duidelijk is hoe inwoners over het gebruik van woonruimte denken, kan de gemeente verder werken aan het zogeheten Beleidskader gebruik woonruimte. Dit beleidskader moet ervoor zorgen dat de afwegingen die dit onderwerp met zich meebrengt, goed kunnen worden gemaakt. 

Per gebruiksvorm wordt in dit Beleidskader aangegeven of het wel of niet moet worden toegestaan of onder welke voorwaarden het moet worden toegestaan. 


In december 2021 wordt verwacht dat de gemeenteraad dit onderwerp behandelt, waarna in januari 2022 de definitieve besluitvorming plaatsvindt. Als over het Beleidskader gebruik woonruimte besloten is, worden de precieze regels vervolgens in een zogeheten Huisvestingsverordening vastgelegd.