Lange neus maken en de nek omdraaien

De strijd om de Kwakelwei is nu echt losgebarsten. De gemeenteraad gaat vanavond naar alle waarschijnlijkheid een motie aannemen om dat gebiedje groen en onbebouwd te laten. Maar de eigenaar van de Kwakelwei slaat terug en heeft een plan ingediend om langs het Additioneel kanaal, tussen Katwijk en Rijnsburg, 5.000 vierkante meter aan kassen neer te zetten. En de gemeenteraad kan die aanvraag eigenlijk niet weigeren.


De eigenaar, die over meer dan voldoende geld beschikt, maakt met zijn aanvraag een lange neus naar de gemeente en naar de Vrienden van het Rijnpark.

De eigenaar heeft in 2019 de grond gekocht met het idee daar woningbouw te realiseren. Een beetje speculeren, liet Ralf Boland vrijdag in het RTV-radioprogramma ‘Politiek voor het weekend’ weten. 

Als de huidige agrarische bestemming veranderd wordt, zodat woningbouw mogelijk wordt, levert die grond namelijk veel meer op. 

Een van de presentatoren van dat programma vroeg, wat er zou gebeuren als de eigenaar zou besluiten daar kassen neer te zetten. Boland en René Slootweg van GemeenteBelangen gaven aan, dat daar niets aan te doen zou zijn.

En dat is precies waar de redactie van deze krant afgelopen maandag achter kwam. Bij de gemeente is een aanvraag binnengekomen om inderdaad op dat zo veel besproken gebied kassen neer te zetten. Gewoon, omdat het kan. Omdat de huidige bestemming dat toelaat. En die kassen zullen ‘langjarig’ gebruikt gaan worden, staat in het artikel hiernaast.

Ik kan me heel goed voorstellen, dat de gemeente in haar maag zit met die aanvraag. Op basis van het huidige bestemmingsplan, kan de gemeente in feite niet anders dan de bouw van kassen toestaan. 

Natuurlijk kun je een bestemmingsplan wijzigen. Dat gebeurt vaker. Maar dat is niet in een week of twee gebeurd. Daar zijn allerlei procedures voor, inclusief bezwaarprocedures.

Wat betekent die aanvraag voor kassen nu eigenlijk voor de mooie droom van een meerderheid van de raad, de Vrienden van het Rijnpark en vele anderen om de Kwakelwei te verbinden met het naastgelegen Heerenschoolbos en daar een fraai stadspark van te maken? Ik vrees dat die droom nu de nek wordt omgedraaid.

Heeft het dan nog wel zin om vanavond een motie in te dienen? Tja, dat is een goede vraag, al zeg ik het zelf. 

In de motie wordt nadrukkelijk gesteld, dat de Kwakelwei groen moet blijven zonder bebouwing. Bebouwing. Dus niet ‘groen zonder dure villa’s’, maar ‘groen zonder bebouwing’. Ook interessante keuze. 

Een motie is echter een verzoek waar het college geen gehoor aan hoeft te geven, maar een motie die door een meerderheid wordt aangenomen, leg je ook niet zomaar naast je neer. Maar of je met die motie en de huidige bestemming kassenbouw kan tegenhouden?

De toekomst zal het leren. Soms heb je een lange adem en geen lange neus nodig om plannen voor elkaar te krijgen.


criticaster@katwijkschepost.nl