Van der Hout, Van Helden, Marx en Vooijs (v.l.n.r.) bij het ondertekenen van het convenant Vroegsignalering. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Van der Hout, Van Helden, Marx en Vooijs (v.l.n.r.) bij het ondertekenen van het convenant Vroegsignalering. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Gemeente en partners over Vroegsignalering

‘Wees niet te trots om hulp te vragen’ bij betalingsproblemen 

‘Blijf niet zitten tobben met schulden, maar vraag hulp.’ Dat is de boodschap van de gemeente en partners als wooncorporatie Dunavie en hulporganisatie Grip op de Knip aan inwoners die de rekeningen niet kunnen betalen. Er is hulp aanwezig, maar vaak is de stap te groot om hulp te vragen en te aanvaarden. ‘Dat is niet nodig. Wees niet te trots op hulp te vragen’, adviseert wethouder Adger van Helden.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden


Van Helden ondertekende afgelopen maandag met directeur-bestuurder Roland Marx van Dunavie het convenant Vroegsignalering. 

Dat gebeurde onder toeziend oog van voorzitter Aad van der Hout en secretaris Leo Vooijs van Grip op de Knip, die vroegsignalering al eerder onder de aandacht van de gemeente brachten.


Alle gemeenten hebben van het Rijk de opdracht gekregen om vroegsignalering aan te pakken.

Vroegsignalering houdt in dat gemeenten een signaal krijgen als inwoners rekeningen voor vaste lasten niet betaald hebben. 

Het gaat dan om rekeningen voor bijvoorbeeld de huur, maar ook voor de zorgverzekering en rekeningen van de nutsbedrijven.

Die instanties melden betalingsachterstanden bij de gemeente, waarna het wijkteam contact opneemt met diegene met een betalingsachterstand. Dat is niet bedoeld om mensen de les te lezen, maar om hulp aan te bieden. En het is aan de inwoner zelf of de hulp wordt geaccepteerd. Het is niet verplicht.

Van Helden: ‘Uit onderzoek blijkt dat mensen met schulden gemiddeld pas na vijf jaar aan de bel trekken. Pas dan komen ze in beeld bij schuldhulpverlening. Maar dan zijn er vaak al veel schuldeisers en een hoge schuld. Door vroeg het gesprek met inwoners aan te gaan, willen we voorkomen dat achterstanden zich opstapelen en grote schulden worden. Vaak kunnen in zo’n vroeg stadium simpele tips al helpen om financiële problemen te voorkomen.’


Grip op de Knip

Die hulp kan onder meer geboden worden door Grip op de Knip. ‘We hebben nu 45 Schuldhulpmaatjes en we willen naar 60’, vertelt Van der Hout. Een schuldhulpmaatje helpt bij het op orde krijgen van de financiën. 


‘Hoe eerder hulp geboden kan worden, hoe beter’, benadrukt ook secretaris Vooijs van Grip op de Knip.

Energie-armoede

Grip op de Knip verwacht een stijging van het aantal hulpvragen. Bijvoorbeeld als het om energie-armoede gaat, waar ook de andere partijen zich zorgen over maken. 

‘Dat speelt nu al’, weet Marx. En met de fors stijgende gasprijzen, kan het aantal mensen dat de energierekening niet meer kan betalen, toenemen.

Vooijs stipt ook de zzp'ers aan die buiten alle corona-steun vielen en in de problemen zijn gekomen. 


Wie meer wil weten, kan de animatie bekijken die de gemeente heeft gemaakt over Vroegsignalering. In een minuutje wordt duidelijk wat de bedoeling is en waar men zelf hulp kan aanvragen.

Het filmpje is te bekijken op 


YouTube > Voegsignalering Katwijk