Veilingbestuur 1937 met J. van der Perk (middenvoor). | Foto: Katwijks Museum
Veilingbestuur 1937 met J. van der Perk (middenvoor). | Foto: Katwijks Museum Foto: Katwijks Museum

J. van der Perkstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

D

e tuinbouw is onlosmakelijk verbonden met Katwijk aan den Rijn. Toch kende deze branche in de afgelopen decennia meerdere periodes van tegenslag. Deels kwam dat door het geven van een andere bestemming aan oorspronkelijke tuinbouwgrond, denk aan de aanleg van het militaire vliegveld in de dertiger jaren, anderzijds doordat de economische ontwikkelingen tegenzaten, zoals in de crisisjaren.

 

Toch kende Katwijk een veilinggebouw dat in 1938 in gebruik genomen werd. Deze veiling was een voortzetting van veilingactiviteiten, die als sinds 1912 bestonden en onder andere plaatsvonden aan de Overrijn. Een groot animator van het veilinggebouw in het interbellum – de jaren tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog - was Jan van der Perk. Behalve veilingleider maakte hij zich jarenlang als uiterst betrokken raadslid sterk voor de belangen van de Katwijk-binners. De in 1884 geboren tuinder Van der Perk overleed in 1965.

Ter nagedachtenis herinnert de straat tussen de Rijnstraat en de Wassenaarseweg aan deze bevlogen tuinder. In de J. van der Perkstraat staan 17 huizen. Deze over het algemeen grote huizen zijn rond 1980 gebouwd (de oudste woning is uit 1971). 

Op de hoek met de Rijnstraat staat de Open Hof Kerk, die sinds de verbouwing in 1972 deze naam draagt, terwijl op de hoek aan de westzijde het B&B-Pension Het Oude Dorp, ligt.

De J. van der Perkstraat. | Foto: Aad van Duijn
De voormalige groenteveiling. | Foto: pr