Claar-Els van Delft, Rogier van der Sande en Jacco Knape met de overeenkomst. | Foto: Aad van Duijn
Claar-Els van Delft, Rogier van der Sande en Jacco Knape met de overeenkomst. | Foto: Aad van Duijn Foto: Aad van Duijn

Brede alliantie steunt uniek bellenscherm als plasticafvanger

vervolg n voorpagina

‘Daarbij is het onze wens ter plekke een meet- en educatief centrum te realiseren. Een onderdeel dat mede door de betrokkenheid van Ouwehand Bouw, Circulair West en rederij Parlevliet & Van der Plas, maar ook de Rotary en de Lions, van de grond komt. Een belangrijk doel daarbij is om inzichtelijk te maken wat we allemaal uit het boezemwater filteren. Afval dat straks niet meer in zee komt.'


Brede steun

Lovende woorden richtten de bestuursleden van Coast Busters aan wethouder Jacco Knape, die de overeenkomst namens de gemeente ondertekende. ‘Hij geloofde vanaf de start in het project en stimuleerde en steunde ons’, aldus Van Delft. Knape op zijn beurt roemde het unieke karakter van deze eerste plasticafvanger in een riviermonding. Tevens gaf hij aan trots te zijn op de brede alliantie die het initiatief steunde en mogelijk maakt. Dat zijn steun ook geldt voor het bezoekers- of educatief centrum is daarbij overduidelijk: ‘daarmee informeren we jongeren en dus de ‘toekomst’.’


Verantwoordelijkheden

Woorden van gelijke strekking spraken directeur Peter Ouwehand van Ouwehand Bouw en Diek Parlevliet van rederij Parlevliet & Van der Plas (P&P). Ouwehand: ‘Met een groot aantal bedrijven in de bouwsector zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden, waarbij we met Circulair West werken aan duurzaam bouwen. Dat past bij dit initiatief voor schoon zeewater.’

Primeur

Reder en visverwerker Diek Parlevliet gaf aan veel verwantschap te voelen met de doelstelling: schone zeeën en oceanen. Juist hij pleitte ook voor het betrekken van de jeugd en het daarmee creëren van een educatief centrum, waaraan hij letterlijk zijn steentje bijdraagt.


‘Met de Bubble Barrier krijgt onze regio een primeur’, aldus de voorzitter van Coast Busters, ‘en vooral een effectief instrument om de hoeveelheid plastic zwerfafval in zee te verminderen en daarnaast bij te dragen aan de bewustwording van de nadelen van plastic. We verwachten dat april 2022 de Bubble Barrier functioneel is.’


video n allesoverkatwijk.nl



Van Canon van Katwijk voor basisscholen 

Lesbrief ‘Romeinse Sporen Speuren’

De Canon van Katwijk, de website over de geschiedenis van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, heeft dit jaar zijn tweede lesbrief voor het Primair Onderwijs ontwikkeld, waarbij leerlingen kennis maken met de gebeurtenissen tijdens de Romeinse Tijd in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg; Romeinse sporen speuren.


Leerlingen maken kennis met twee Romeinse kinderen in het jaar 69 na Christus. Aan de hand van een voorleesverhaal passeren aspecten uit hun dagelijks leven de revue: wat leerden deze kinderen bijvoorbeeld op school, en wat aten zij? 

In groepjes doen de leerlingen een klein onderzoek naar een van die aspecten en verwerken hun bevindingen in een korte creatieve opdracht, maar bereiden daarmee ook het bezoek aan (een van) de erfgoedlocaties voor. 

De leerlingen ontdekken aan de hand van de Romeinenroute, een fotospeurtocht in de Gemeente Katwijk, de plekken waar de Romeinse sporen zijn terug gevonden of nog steeds te vinden zijn. Tot slot verwerken de leerlingen hun ontdekkingen in een kwartetspel, een krant of een vlog.

Onthulling lesbrief op basisscholen

Op dinsdag 12 oktober wordt de lesbrief Romeinse sporen speuren, in combinatie met de eerste lesbrief ‘Oorlogsporen’, onthuld en overgedragen aan alle basisscholen. De werkgroep Canon van Katwijk rijdt op een feestelijke manier langs alle basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg om aan alle leerlingen en leerkrachten de lesbrieven te overhandigen. 

De lesbrief is sinds 1 oktober kosteloos beschikbaar en te downloaden via www.canonvankatwijk.nl > onderwijs > lesbrieven-romeinse-sporen-speuren.


De lesbrief kwam tot stand met medewerking van Stichting Welkzijnskwartier (Katwijk) en Kunstgebouw (Rijswijk), met dank aan Jan Pieter Tensen (Projectteam Canon van Katwijk), Heleen Oudshoorn (Oranjeschool, Katwijk), Gerrit Russchenberg (Torenmuseum Valkenburg) en Elly Nijgh (Katwijks Museum).



Begroting 2022 in Politiek voor het weekend

Wethouders Adger van Helden en Gerard Mostert zijn morgen, vrijdag 8 oktober, te gast bij het RTV-radioprogramma Politiek voor het weekend. Onderwerp van gesprek tussen 17.00 en 18.00 uur is de gemeentelijke begroting 2022.


Wethouder Van Helden heeft onder meer financiën in zijn portefeuille en is ‘voorzichtig optimistisch' over de portemonnee van de gemeente.


Wethouder Mostert heeft zijn handen vol aan het woonprobleem en de wens voor betaalbare woningen voor iedereen.
‘Politiek voor het weekend': iedere vrijdagmiddag van 17.00 tot 18.00 uur vanuit de studio van RTV Katwijk aan de Ambachtsweg in 't Heen. De uitzending is live te beluisteren via www.rtvkatwijk.nl/live-radio/Terugluisteren kan ook via www.rtvkatwijk.nl en radio gemist.