Kunstschilder Cornelis de Koning

Na een carrière in het bedrijfsleven besloot Cornelis de Koning (Rijnsburg 1957) in 2001 zijn ware passie te volgen: schilderen. Of beter gezegd: fijn schilderen. Geheel in de traditie van de oude meesters. Hij is geïnspireerd door hedendaagse realisten als Henk Helmantel en Bernard Verkaaik. Maar ook door oude grootmeesters als Caravaggio.


Cornelis is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen. Maar zijn fascinatie is toch vooral: licht. In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

De Koning schildert voornamelijk eenvoudige composities. Echter op zo’n indringende manier dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel en op doek zijn een ode aan de schoonheid van het licht.

Cees bestudeerde vele stillevens van grote kunstenaars. ‘Hoe kunnen mensen dit nou schilderen?’ vroeg hij zich af. Vooral weerspiegelingen in glanzende oppervlaktes boeiden hem, en leken hem onmogelijk om zelf te schilderen. ‘Maar als ik iets wil, dan moet en zal het gebeuren’ bekent Cees. En na veel oefenen en goed kijken concludeert hij droogjes: ‘Je moet gewoon elk vlakje in de juiste kleur schilderen. Nou ja, en nog een beetje meer natuurlijk...’ Dat 'beetje meer' is het resultaat van jaren van toewijding en inspanning.

Voor de stillevens maakt Cees opstellingen met de voorwerpen die niet bederfelijk zijn, zoals schalen en flesjes. Ook schildert hij regelmatig in opdracht voorwerpen die iemand om bepaalde reden dierbaar zijn, zoals een oude bijbel of een zilveren potje. De ‘live’ compositie vult Cees aan met (delen) van zelf gemaakte foto’s van bijvoorbeeld het fruit. Zo is de lichtinval naar zijn zin, en verandert er niets tijdens het schilderen.


Oog voor schoonheid heeft hij ook. De evenwichtige composities geven een goed gevoel, de kleuren zijn diep en treffend. Hoewel Cees zelden bloemen schildert, hebben de composities wel hun oorsprong in het bloemschikken. Maar dat is weer een ander verhaal…