Berend van den Burg met zijn trofee op het hoogste podium op het WK in Collon. Foto: RaceXpress.nl / Bas Kaligis
Berend van den Burg met zijn trofee op het hoogste podium op het WK in Collon. Foto: RaceXpress.nl / Bas Kaligis Foto: RaceXpress.nl / Bas Kaligis

Jonge Rijnsburger pakt WK-titel in kart Tillotson T4-klasse

Wereldkampioen Berend van der Burg geniet nog volop van overwinning

Hij straalt, geniet en praat honderd uit. Ja, wat wil je als je op 16-jarige leeftijd een wereldtitel op je naam kan schrijven. In het weekend van 19 september mocht hij na afloop van een spectaculaire race de enorme trofee op de kartbaan van het Ierse Collon omhoog houden. Een kroon op zijn nog jonge carrière. En dat als een van de jongste deelnemers in het veld van 36 senioren. ‘Ik ben best jong vergeleken met de rest’, lacht hij.


Door Piet van Kampen

Berend kroop als jochie van zes lentes al achter het stuur. ‘Mijn vader is een groot fan van de Formule 1 en ik dacht dat wil ik later ook. Het is een droom van mij maar dan moet er tijd, geld en ook wat geluk voor nodig zijn’, filosofeert de jonge coureur hardop. Jong geleerd, oud gedaan? Voorlopig nog een dagdroom. 


De realiteit is echter dat Berend stap voor stap zijn carrière heeft opgebouwd en nog verder wil uitbouwen. Begonnen in de mini waar hij na vier jaar al een tweede plek in het eindklassement wist te behalen. Daarna werd hij als eerstejaars junior ook tweede in de landelijke eindklassering. 


Hij reed de ene podiumplaats na de andere bij elkaar. Als 15-jarige werd hij al senior-kampioen en dit jaar bereed hij diverse Europese circuits. Zijn kamer vulde zich met bekers. 

WK titel

Het absolute hoogtepunt tot nu toe is het veroveren van de wereldtitel. Als kampioen van Nederland verscheen hij aan de start. ‘Alles was tot in de perfectie geregeld. Iedereen kreeg een nieuwe kart met dezelfde capaciteit zoals de motor en de banden. In de selectieraces moest ik telkens als tweede starten, maar uiteindelijk goed genoeg voor een plaats in de finale, waarin 36 coureurs meededen. Mijn Ierse concurrent had een valse start, waardoor ik na een spannende inhaalrace tweede werd maar uiteindelijk tot winnaar werd uitgeroepen. Ik hoorde dit pas na afloop, maar ik had toch liever op de baan gewonnen. Misschien voelt het iets minder, maar ik vind het nog steeds geweldig’, vertelt hij breeduit lachend. Vader Rob, zijn hoofdsponsor, is terecht trots op hem. 


Eerst NK en
dan weer een WK

Bijna elk weekend is de jonge Rijnsburger op de baan te vinden. Is het niet als jonge instructeur van de KWM Kartschool bij Van der Ende Racing in Poeldijk, de kartbaan in Lelystad dan is het wel ergens in Europa. Hij houdt zijn conditie op peil door regelmatig ook hard te lopen. 


Het NK van afgelopen weekend was een groot waterballet. Berend reed als vierde in de finale. Maar na een crash, reed hij op een 26ste plek. Toch kwam hij nog heel knap als 8ste over de finish.


De nog jonge coureur blaakt van het zelfvertrouwen. ‘Je moet natuurlijk ook altijd een beetje geluk hebben' realiseert hij zich. Geluk dat hem in Ierland toelachte.