Afbeelding
Foto: Toine Cornelissen

De Dichte Del

In aflevering 77 van deze column (begin 2021) schreven we onder de titel ‘Drie maal is scheepsrecht’ al eens over de lotgevallen van de Dichte Del, een groot duinvalleicomplex in het centrum van Berkheide. Aanleiding waren de plannen om de vallei voor de derde maal nieuw in te richten. Die plannen zijn nu uitgevoerd. Wat is er gebeurd, en hoe ziet het er nu uit?


Van veel valleien weten we hoe ze aan hun naam komen. De meeste zijn genoemd naar telers die hier een landje hadden (Kneel de Koet z’n Delletje), andere zijn genoemd naar bijzondere kenmerken of historische gebeurtenissen (Paardenkerkhof).

Maar van de Dichte Del weten we het niet. Weliswaar was de naam de laatste tientallen jaren heel toepasselijk, want de vallei was helemaal dichtgegroeid met struiken, maar dat is niet de oorsprong van de naam. Inmiddels is de naam ook niet meer van toepassing op zijn uiterlijk, en met goed beheer kan dat zo blijven.


Groot project

Het herinrichten van de Dichte Del had als doel de vallei weer geschikt te maken voor de oorspronkelijke vegetaties van vochtige duinvalleien. Het maakt deel uit van een veel groter project, waarbij ook de productiecapaciteit van de waterwinning wordt vergroot.

Op de bijgaande recente luchtfoto kunnen we zien wat er allemaal in dat kader is gebeurd. Op de voorgrond zien we de Dichte Del. Voor het kale gebied rechtsmidden ligt een nieuwe infiltratieplas, en een (deels nieuwe) winning ligt in en links van de kale plek. Het is de bedoeling dat infiltratie en winning zo worden ingeregeld dat in de Dichte Del gunstige (grond)waterstanden ontstaan voor de ontwikkeling van kenmerkende vochtige duinvalleivegetaties.


Wordt vervolgd

Met de nu uitgevoerde werkzaamheden is nog niet het hele project gereed. Het valleicomplex direct noord van de Dichte Del komt komende jaren aan de beurt, in samenhang met enkele aanpassingen aan de oostelijk daarvan gelegen infiltratieplas en winningsmiddelen. Ook dit valleicomplex is helemaal dichtgegroeid met Duindoorn en andere struiken. Als dit deel van het project ook is uitgevoerd, dan krijgen we hier, samen met de Dichte Del, het grootste aaneengesloten complex van vochtige duinvalleien van heel Berkheide.


Dit is aflevering 95 van deze column. De eerste 52 afleveringen zijn bewerkt en gebundeld in het boek Berichten uit Berkheide, dat verkrijgbaar is bij boekhandels in Katwijk, Wassenaar, Voorschoten en elders in de regio, ook online.


Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent


Luchtfoto van Dichte Del omgeving, 22 september 2021. Direct rechtsboven het kale stuk is met enige moeite de Muur te onderscheiden. | Foto: Toine Cornelissen / Aircarus, beschikbaar gesteld door Staatsbosbeheer.