In de rij voor stamppot in de Open Hof. | Foto: pr
In de rij voor stamppot in de Open Hof. | Foto: pr Foto: pr

Stamppotbuffet in Herberg de Open Hof

De Open Hof Kerk in Katwijk aan den Rijn werd vorige week donderdag omgetoverd in een herberg. De deuren van Herberg de Open Hof werden geopend voor ongeveer 70 gasten. 


Deelnemers uit heel de gemeente genoten van een heerlijk stamppotbuffet. Daarnaast was het een mooie gelegenheid om weer bij elkaar te komen, kennis te maken en samen te eten. Onder de aanwezigen veel gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem Katwijk Valkenbrug.

Het idee van Herberg de Open Hof ontstond tijdens een bespreking van de Doe Mee Weken. Deze weken in september en oktober staan in het teken van bewegen, anderen ontmoeten en meedoen. 

De Doe Mee Weken is een initiatief van het Welzijnskwartier en de gemeente Katwijk. 

‘Voor de gasten en de vrijwilligers van de Zonnebloem is de Herberg een mooie gelegenheid om na de strengere coronamaatregelen weer samen te komen. Het eten is heerlijk en het gezelschap fantastisch’, aldus wethouder Corien van Starkenburg.



Bijeenkomst Alzheimer Café

Diagnose dementie en dan?

In het Huis van de Buurt Zwanenburg is op woensdag 13 oktober een bijeenkomst van het Alzheimer Café. Ruth Hoogerdijk van zorgorganisatie Marente is te gast om te vertellen wat het met mensen doet als ze te horen krijgen dat ze dementie hebben.


Als u of uw naaste de diagnose dementie heeft gekregen dan loopt u ongetwijfeld met veel vragen rond. Kan ik nog wel thuis blijven wonen? Heb ik een hulpverlener nodig? Kan alles straks nog wel zelf? En zo niet, wat dan? Zal ik mijn omgeving vertellen over de diagnose? Deze avond gaan we in op de vragen die ontstaan na het vaststellen van dementie. Hoogerdijk heeft als Casemanager Dementie bij Marente dagelijks te maken met vragen omtrent dementie. Zij legt uit wat voor hulp er beschikbaar is, welke weg je moet daarvoor moet behandelen en wanneer je daar het beste mee kunt beginnen.

Wilt u met ons meepraten over dit thema? U bent van harte welkom in de Zwanenburg. U kunt zonder coronapas deelnemen, dit is niet verplicht voor buurthuizen. We hebben een ruime opstelling, waardoor iedereen die graag nog 1,5 meter afstand bewaart, hierop kan rekenen

Alzheimer Café Katwijk is een ontmoetingspunt voor patiënten, familieleden, hulpverleners, vrijwilligers en overige belangstellenden die meer willen weten over leven met dementie. U bent welkom vanaf 19.00 uur en het programma start om 19.30 uur. De bijeenkomst eindigt tussen 21.15 en 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Het Alzheimer Café Katwijk is een samenwerkingsverband tussen Curadomi, DSV, Buurtzorg, Topaz, Welzijns-kwartier, Marente en Alzheimer Nederland. 

Indien u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Corrie van Dijk, Topaz Overduin, 071 4056111.



Mensen gevraagd

Ingezonden n


Onlangs heb ik aan 200 buurtgenoten een folder toegezonden waarin ik pleit voor een zuinig omgaan met leiding- en regenwater en voor ontstening en vergroening. Tot mijn vreugde las ik in De Katwijksche Post van 30 september dat wethouder Nagtegaal in de laatste gemeenteraadsvergadering voor hetzelfde heeft gepleit.


Naar aanleiding hiervan zou ik mijn plaatsgenoten het volgende gedicht willen voorleggen. Het is een gedicht van Coen Poort dat betrekking heeft op ‘vrede’ en stamt uit de tijd dat we de straat opgingen tegen de kernbewapening. Ik heb het gedicht aangepast en waar van ‘vrede’ sprake is, dit vervangen door het woord ‘klimaat’.

Mensen gevraagd

Mensen gevraagd 
om het klimaat te keren

Dat al heel lang 
onder druk heeft gestaan

Mensen gevraagd die 
de wegen markeren

Waarop alles wat leven 
heeft verder kan gaan.

Mensen gevraagd 
om de noodklok te luiden

En om tegen de ondergang 
de straat op te gaan

Mensen gevraagd 
om de tekens te duiden

Die alleen nog moedwillig 
zijn mis te verstaan.

Mensen gevraagd 
om hun nek uit te steken

Voor een andere tijd en 
een nieuwe moraal

Mensen om ijzer 
met handen te breken

Ook al lijkt het 
ondoenlijk en paradoxaal.

Mensen gevraagd 
om hun stem te verheffen

Verontrust door een 
klimaat dat niemand ontziet

Mensen die helder 
de waarheid beseffen

Dat niets doen ons 
geen toekomst biedt.

Mensen gevraagd 
die in naam van de vrede

Voor behoud van de aarde 
en al wat daar leeft

Het roer omgooien en 
plannen smeden

Voor een toekomst die 
aan allen weer uitzicht geeft.

Mensen gevraagd

Er worden mensen gevraagd

Dringend mensen gevraagd

Mensen te midden 
van mensen gevraagd.


L. Mieras, Katwijk