Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Gemeentehuis: een rondleiding

Het deels uitgebreide gemeentehuis is al een tijdje opgeleverd, maar vorige week kreeg de pers een rondleiding door het grondig gerenoveerde gebouw. Het gemeentehuis was aan renovatie toe, aangezien de behoeften van werknemers continu veranderen.


Het gemeentehuis kreeg een nieuwe plek waar bezoekers zaken met de gemeente kunnen regelen, een werkcafé, ruime open kantine, nieuw vergadercentrum en ruime opgezette werkruimten met creatieve zones.

Op 3 juni was al een - digitale - opening voor medewerkers. Onlangs zijn ook de raadsleden rondgeleid. Projectleider Andrea Guijt en wethouder Rien Nagtegaal namen de pers mee.

Vanuit de centrale hal - zeg maar de oude ingang - is aan de rechterhand niet veel veranderd; de oude vleugel is intact gebleven. De rest van het gebouw is wel grondig aangepakt. Zo is een groot werkcafé ingericht op de plek waar ooit de publieksbalies stonden. Ambtenaren kunnen hier - eventueel met afspraken - overleggen hebben, wat eten, of even werken. Daar achter is een grote ruime kantine met werkplekken voor de bodes.


Het vergadercentrum is verplaatst van de tweede verdieping naar de begane grond. Vanuit het werkcafé is het nu direct linksaf voor het centrum met diverse vergaderzalen. Op de grote glazen deur staat een oude kaart met de vier dorpen uit de gemeente. De zalen hebben namen gekregen als Castellum, Spinozazaal, etc.

Verder zijn in het hele gebouw ruimten als huiskamer ingericht. Ambtenaren van een bepaalde cluster kunnen hier 'landen' bij start van de werkdag, na een overleg of om te werken. Daar is de kans het grootst om clustercollega's te treffen. 'Je hebt wel een beetje een ankerpunt nodig.'

Op andere plekken in het gebouw zijn semi-open ruimten ingericht. Flexplekken, banken, flipovers staan door de ruimte heen. In de ruimte zijn enkele cabines ingericht als focusruimte, daar kunnen ambtenaren in rust werken. Tegelijkertijd breekt het de ruimte.

Vanwege de coronapandemie werken de ambtenaren voor het grootste gedeelte nog niet op het gemeentehuis. De verwachting is dat steeds meer ambtenaren wel naar de Zeeweg komen. In welke tijdsverdeling, daar wordt met een extern bureau en de ambtenaren zelf een afspraak over gemaakt.


video n allesoverkatwijk.nl


| Foto’s Marc Wonnink

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding