De pilaren zijn van Luxemburgs gesteente. | Foto: Leo Roosjen
De pilaren zijn van Luxemburgs gesteente. | Foto: Leo Roosjen Foto: Leo Roosjen

De Joannes de Doper vertelt... (2)

Zoals gezegd vergde mijn bouw slechts zeven maanden. Deels zou je kunnen zeggen, dat de bouw iets diaconaals had. Bij de aanneming van de bouw werd bedongen, dat deze zoveel mogelijk moest worden uitgevoerd door werklozen, die hiermee 6,00 gulden per week verdienden. Ik werd gebouwd op het zand en er hoefde niet geheid te worden. 


Zoals u kunt zien ben ik uitgevoerd in de Neogotische stijl. Best mooi. Veel verticale lijnen zijn in mijn bouw terug te vinden. Heel illustratief: in mijn bouw wijs ik als het ware naar boven. Misschien wel goed om op deze wijze de woorden van voorgangers te onderstrepen. Wat me wel verwonderd is, dat de gotieke stijl vernoemd zou zijn naar de goten. Een oud ‘barbaars’ volk, dat ooit Rome veroverde en verwoestte. Vreemd, dat zo’n mooie stijl vernoemd is naar dit volk, dat ooit Rome, de pauselijke stoel leek te vernietigen…

Mijn pilaren van petit basalt d’Ourte kwamen uit de Ardennen en zijn over het water tot aan de Turfmarkt vervoerd. Het laatste stuk ging over de Rijnstraat naar mijn bouwplaats. Zeker in het begin had dat veel bekijks. Best leuk daar nog eens op terug te kijken en complimenten te geven aan mijn bouwpastoor Hendriks, die de architect Groenendaal bijstond. 



Met dubbeltjes en kwartjes bijeen vergaard

Overigens Groenendaal was zeker niet de eerste de beste. Hij was een leerling van de bekende Pierre Cuypers. Cuypers was onder meer bouwer van Kasteel de Haar, het Rijksmuseum en vele kerken. Overigens de namen van pastoor Hendriks en Groenendaal zijn nog steeds in de portalen van mijn ingang terug te vinden. Misschien leuk voor een puzzeltocht voor de jeugd om dit soort details in mij op te zoeken.


Rooms katholieke kerken staan bekend om hun geuren en kleuren. De mooie gebrandschilderde ramen in de (oud) rooms katholieke kerken geven een bepaalde sfeer. Ook ik heb een aantal mooie gebrandschilderde ramen. 


Allereerst drie ramen van Huub Levigne achter het hoofdaltaar, die het levensverhaal van Johannes vertellen. De aanneemsom voor het maken van die ramen wil nog wel eens verschillen van 1200,- en 1500,- gulden. 

Wat me wel duidelijk is geworden, is dat ze gemaakt zijn ter gelegenheid van mijn 100-jarige bestaan en door de parochianen met dubbeltjes en kwartjes bijeen vergaard is. In de zijkapellen bevinden zich een vijftal ramen van Frans Balendong: de engel Gabriel met de sleutels van de Hemel; een Piëta, Maria met de gestorven Jezus; het Doopsel; de Verrijzenis met de belofte van het eeuwige leven en de verdediger van het geloof. 


Zijn eerste ontwerp kon de toets der kritiek niet door staan, maar zijn tweede ontwerp mocht hij voor 3200,- gulden uitvoeren. 

Zij zijn gegeven ter gelegenheid van het 40 jarige priesterfeest van pastoor Hesp. 




Unieke Katwijkse ambtsketen

In de Katwijkse raadzaal zitten zeven gebrandschilderde ramen met de zeven deugden uit de klassieke oudheid. Zij stellen de: aestetica (schoonheid), sapientia (wijsheid), justitia (gerechtigheid), intrepiditas (onverschrokkenheid), prudentia (voorzichtigheid), caritas (liefdadigheid) en magnanitas (grootmoedigheid) voor. Een mooi spiegeling voor zowel de leden van het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad.


De nieuwe gemeente Katwijk koos niet voor een nieuwe ambtsketen, maar voor het revitaliseren (= nieuw leven inblazen) van de oude uit de voormalige gemeente Katwijk. In deze keten liet zij de deugden uit de ramen uit de raadzaal terugkomen. Zeven schakels: derhalve niet evenwichtig voor een ambtsketen, die ook draagcomfort moet hebben. Vandaar de toevoeging van een achtste met de inscriptie: fides, geloof en/of vertrouwen. Geloof, een begrip kenmerkend voor de Katwijkse leefgemeenschap, en vertrouwen, een belangrijke waarde in de relatie tussen burgers en bestuur. Naast de nieuwe penning met het nieuwe wapen van de gemeente Katwijk, maken de acht genoemde waarden de ambtsketen uniek.

Een volgend keer iets meer over het ambtsgebed.

Ambtsketen van de gemeente Katwijk. | Foto: Leo Roosjen