Huibert Kralt en Reineke Korsman bij de tekening van de verbouwing van de Maranathakerk. | Foto: CvdS.
Huibert Kralt en Reineke Korsman bij de tekening van de verbouwing van de Maranathakerk. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Maranathakerk als nieuw onderkomen voor ’s Heeren Loo

De verbouwing van de Maranathakerk aan de Burg. Hermansstraat in Rijnsburg is weer hervat. Deze week zijn er 45 heipalen in de grond van de Maranathakerk getimmerd. Daarmee is de droom van het echtpaar Huibert en Reina Kralt weer een stap dichterbij gekomen.

 

Door Carin van der Spijk-Kralt

Met de aankoop van genoemde kerk heeft het echtpaar Kralt de verplichting op zich genomen om een deel van de kerk ook een maatschappelijke functie te geven. In de achterliggende periode zijn er gesprekken geweest met Stichting ’s Heeren Loo. ‘We vinden het heel fijn om de twee Zorggroepen die nu in de Korte Voorhouterweg 4 en in de Camphuijsenstraat 9 zijn gesitueerd, straks een plek te geven in de modern verbouwde Maranathakerk’, vertelt Huibert. 


Samen met Reineke Korsman, manager Zorg bij ’s Heeren Loo, is Kralt in de lege kerk aanwezig om over deze samenwerking te spreken. Op de grond zijn 45 vierkanten uit de betonnen vloer gefreesd, waar de heipalen worden in getimmerd. Een goede fundering om zo de woonlagen op te bouwen.

‘We zijn heel blij dat we straks van twee locaties parttime wonen naar 1 locatie parttime wonen gaan’, vertelt Reineke. Ze legt uit: ‘s Heeren Loo was al langere tijd op zoek naar een nieuwe gezamenlijke plek. Om deze te vinden was best wel lastig, ook omdat we graag in het dorp willen blijven. Je merkt dat er met onze cliënten en de inwoners altijd een leuk contact is. Als zorggroep zijn we echt geïntegreerd. Parttime wonen betekent dat onze cliënten een week bij ons logeren, en een week thuis zijn. Het aantal verblijfplekken blijft net als nu ook 14.’


Op de begane grond komen twee woonkamers met slaapgelegenheden en vijf aparte slaapkamers. Op de eerste verdieping worden ook vijf slaapkamers gerealiseerd. 

Elke woonunit krijgt eigen entree en er is ruimte om busjes op eigen terrein te parkeren


Begeleid zelfstandig 

De wens van ’s Heeren Loo om plaats te bieden aan cliënten voor begeleid zelfstandig wonen wordt ook gerealiseerd. ‘Aan de kant van de Burg. Meijboomstraat worden hiervoor 5 appartementen gerealiseerd. De ruimte met daarin het orgel, preekstoel en een aantal kerkbanken wordt straks een ontmoetingsruimte’, vertelt Korsman. Ze benadrukt dat elke woonunit een eigen entree krijgt. Ook is er straks ruimte om busjes op het eigen terrein te rijden en-of te parkeren, zodat dit geen oponthoud in de straat geeft. Ook is er altijd iemand dag en nacht aanwezig, als zorgteam en als aanspreekpunt. 


Planning

Medio augustus is de gemeentelijke vergunning verleend. Woensdag 1 september is Triplets Vastgoed, het bedrijf van Kralt, begonnen met de verbouwing van het gemeentelijke monument. ‘We verwachten dat eind oktober de vergunning onherroepelijk wordt en daarmee wordt ook de financiering definitief. Dan kunnen we ook echt aan een planning gaan werken. We hebben ruime afspraken gemaakt om een en ander uiterlijk 1 juli 2023 gerealiseerd te hebben. De hoop en wens is om een jaar eerder de woningen op te leveren’, aldus Huibert. 


Naast de woningen voor zorggroep ’s Heeren Loo worden op de 2e en 3e verdieping 9 zelfstandige huur appartementen, 50 tot 55 m2, gerealiseerd. ‘De worden heel gaaf, met in de nok van de kerk uitzicht over het hele dorp’, vertelt Huibert. Hij voegt er aan toe dat het hele project gaaf is: ‘We zijn blij met de samenwerking met ’s Heeren Loo en hopen dat veel mensen in de toekomst hier een mooie woonomgeving zullen krijgen’.



Met presentaties over vliegveld en Romeinse limes

Bijeenkomst Erfgoedplatform


Het Erfgoedplatform komt dinsdagavond 28 september weer bijeen in het gemeentehuis. Vanaf 19.15 uur zijn geïnteresseerden in erfgoed en archeologie van harte welkom om deel te nemen. Wel moet men zich aanmelden, vanwege het beperkt aantal fysieke plaatsen. Aanmelden kan via erfgoed@katwijk.nl


Op dinsdag 28 september geven de makers van de documentaire ‘Het Verdwenen Vliegveld’ een update over hun project. Ook vertelt de Romeinenwerkgroep over hun werkzaamheden en de tentoonstelling van ‘De Limes Legacy’ die momenteel te zien is in de Redschuur. Daarnaast kunnen deelnemers hun ideeën en initiatieven onderling met elkaar bespreken.


Aanvragen subsidie

Heeft u ideeën om erfgoed in de gemeente zichtbaar en beleefbaar te maken die u graag wilt uitvoeren? Dan kunt u subsidie aanvragen via de subsidieregeling Erfgoedplatform Katwijk. Aanvragen kan tot en met 31 oktober.

Meer informatie: 

www.katwijk.nl/erfgoedplatform


Erfgoedplatform

Het Erfgoedplatform is een plek waar organisaties, ondernemers, inwoners en de gemeente informatie en kennis delen over het erfgoed in Katwijk en initiatieven bedenken en uitwerken om erfgoed beleefbaar te maken.


Het accent ligt steeds op een koppeling van erfgoed met maatschappelijke doelstellingen op het gebied van samenleving en cultuur, economie en toerisme of omgevingskwaliteit.