Het bijeengeharkte gemaaide gras vorige week. | Foto: SKvD
Het bijeengeharkte gemaaide gras vorige week. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Zestienjarige Rijnsburger Berend van der Burg wereldkampioen Kart

Op de kartbaan van White River in Collon Ierland werd afgelopen weekend de wedstrijd gereden om het wereldkampioenschap Kart in de Tillitson T4 senior klasse. De 16-jarige Rijnsburger Berend van der Burg deed mee en met succes.


Met een deelnemersveld van 60 seniorrijders uit 16 verschillende landen van de wereld werd er drie dagen gestreden om de wereldtitel. Het totale deelnemersveld in de diverse klassen bestond uit 130 rijders uit 16 landen. Van der Burg komt uit in de seniorklasse waar hij met zijn 16 jaar een van de jongste rijders is. 


Baan verkennen

Vader Rob van der Burg vertelt over het afgelopen weekend: ‘We kwamen op donderdag aan en kregen van de organisatie de nieuwe kart, waarna we konden beginnen met de voorbereiding. Vrijdag stond in het teken van de baan verkennen en de kart afstellen om de juiste racepace te vinden.’


‘Zaterdag was de warming up en aansluitend de kwalificatie om zo een startpositie te bepalen. Na een mooie kwalificatie met als resultaat een tweede plek in het totale veld konden we de diverse sprintraces met een goed gevoel aangaan. De sprintraces zijn 8 tot 14 ronden, verdeeld over de dag in diverse groepen.

Eindresultaat van Berend eenmaal een eerste plek en tweemaal tweede. Overall voor de dag een mooie tweede plek.’


Finaledag

Op zondag startte Berend in de pre-finale op een tweede plek van de snelste 36 rijders. Na een zeer spannende race finishte hij op plek 2. Door de puntentelling van de twee wedstrijddagen van de races mocht Berend starten op positie 3, aan de binnenzijde van de baan. Een goede uitgangpositie, omdat de eerste drie bochten van de baan naar rechts zijn.


In de top 4 is het wisselen van positie voor de kop. De Rijnsburger rijdt 5 van de 14 ronden aan de leiding. Na een knappe actie van zijn directe tegenstander moet hij de kop afstaan. Op de finishlijn haalt hij zijn voorganger nog bijna in en beide rijders komen nagenoeg naast elkaar over de finish met een minimaal verschil van 0,095 seconden met Berend als tweede.


Later blijkt dat de winnaar een valse start heeft gemaakt, waardoor Van der Burg wereldkampioen wordt met tevens de snelste race ronde van de dag. Met een hele mooie beker en een geweldig gevoel kijkt Berend terug op dit bijzondere weekend.


Het bijeengeharkte gemaaide gras vorige week. | Foto: SKvD

Gemeentelijke hooibalen in brand

Aan de Reygersberglaan in de wijk Hoornes in Katwijk is afgelopen maandagavond rond 20.10 uur brand ontstaan in meerdere hooibalen. Dat waren gemeentelijke hooibalen met gras afkomstig van het openbaar groen.


De brandweer wist de klus maandag te blussen. Na afloop zijn de hooibalen gekoeld en nat gemaakt. Hoe de brand kon ontstaan, is niet bekend. Daar doet de politie onderzoek naar.


De hooibalen bestaan uit gras van het gemeentelijk groen. De gemeente mag dan het maaibeleid aangepast hebben, maar gras moet toch gemaaid worden. Dat gebeurde de afgelopen weken op verschillende plekken, waaronder in de groenstrook langs het kanaal (zie foto).

Dat gras is vervolgens bijeengeharkt. Het gemaaide gras blijft dan even liggen om ‘de beestjes in deze periode de kans krijgen om uit het gemaaide gras te ontsnappen en ook om meer zaden uit het maaisel te laten vallen’, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 

Het gemaaide gras wordt vervolgens ‘op rollen gebracht en opgehaald door een erkende verwerker die er compost van maakt’. 


Na het brandje van afgelopen maandag heeft die verwerker op verzoek van de gemeente de hooibalen dinsdag verwijderd.