Eieren

Het was afgelopen zaterdag ouderwets hommeles op en rond de Tramstraat in Katwijk aan Zee. Jongeren bleven na de corona-sluitingstijd van 00.00 uur in het uitgaansgebied rondhangen en toen de politie de jongeren sommeerde om te vertrekken, liep het uit de hand en werden de agenten bekogeld met onder meer eieren.


Knokken, schreeuwpartijen, gooien en veel kabaal. Alsof de klok was teruggedraaid naar de tijd dat de horeca allemaal om 01.00 uur moest sluiten en er drommen jongeren tegelijk de straat op kwamen. En dat liep dus met enige regelmaat uit op knokken. 

Toen kwamen de ‘glijdende horecatijden’ en was het probleem bijna opgelost. Maar toen kwam corona en de rest is bekend. Horeca moet om 00.00 uur dicht.

Bij alle berichtgeving over die relletjes van afgelopen zaterdagavond, blijf ik met 1 grote vraag zitten. ‘Hoe kom je ’s nachts aan eieren?’

Want eieren speelden blijkbaar een grote rol. De politie werd bekogeld met eieren, las ik bij verschillende media. Ik kan niet anders dan concluderen, dat die eieren doelbewust zijn meegenomen om te gaan rellen. Met voorbedachte rade dus. En niet door 1 jongere, want met een doosje van zes eieren kom je er niet. 

Hoe gaat dat dan? 'Mam, wil je eieren kopen? Dan ken ik die vannacht naar de politie gooien.'  'Tuurlijk kind, doe je wel voorzichtig? Niet op jezelf knoeien, want eiervlekken krijg je er niet zo makkelijk uit.' 


De politie rukte in grote getalen uit om de boel weer rustig te krijgen en handhavend op te treden. 

Nu we het toch over handhaven hebben. Vanavond is er weer een raadsavond met oordeelsvormende sessies over bijvoorbeeld een fietsverbod op zaterdag in het winkelcentrum Zeezijde in Katwijk aan Zee. 

Elders in deze krant las ik, dat er al eerder zo’n verbod was, maar dat die stilzwijgend is opgeheven. Dat is schijnbaar zo stilzwijgend gebeurd, dat de exacte datum nergens meer te vinden is. 

Ik las ook, dat het college uit die dagen (ergens rond 2008) constateerde dat een fietsverbod alleen op zaterdag niet te handhaven is. Juist omdat het maar om 1 dag gaat waarop er gehandhaafd moet worden. 

En nu komt het college van nu met het voorstel voor een fietsverbod op (wederom) alleen de zaterdag. 

Op zich niets mis met dat voorstel, want ook ik erger me weleens kapot als ik op een drukke zaterdagmiddag in Badstraat van m’n sokken word gereden door een fietser. En als fietser mijd ik op zaterdag het centrum, omdat ik me als fietser weer erger aan die voetgangers die met z’n vieren naast elkaar lopen en weigeren ruimte te maken. 

Maar is er niet een les uit het verleden te leren? Handhaven bleek in 2008 niets op te leveren. Inmiddels zijn we dertien jaar verder en heeft de politie zeer waarschijnlijk wel iets beters te doen dan op zaterdag overdag fietsers in het centrum aan te houden. 

Is er misschien een ludiekere manier om fietsers op zaterdag uit het centrum te weren? Ik heb daar eens over nagedacht, maar het enige wat mij te binnen schoot was: eieren.


criticaster@katwijkschepost.nl