Dirk en Marrie genieten met de burgemeester van een lekker taartje.  | Foto: Piet van Kampen
Dirk en Marrie genieten met de burgemeester van een lekker taartje. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Dirk en Marrie de Jong bereiken een mooie mijlpaal

‘We zijn gezegend met elkaar en hebben een uitmuntend huwelijk’

Waar een ‘loopje op de Voorstraat’ al niet toe kan leiden. In vroeger jaren werd het de huwelijksmarkt van Katwijk genoemd. Velen vonden er hun geliefde en zo ook Dirk de Jong en Marrie (toen nog ) van Duijvenvoorden. Op 12 september herdachten zij de dag dat de eeuwige trouw werd beloofd en dit werd bezegeld met het bij elkaar omschuiven van de ringen. Na 65 jaar is het nog steeds dik voor mekaar met de liefde van de in Katwijk geboren en getogen echtelieden.

Door Piet van Kampen

De inmiddels 93-jarige Dirk woont nu in de tijdelijke woonvoorziening van Huize Salem aan de Waterbosweg in Rijnsburg.

Echtgenote Marrie (86) nog in haar eigen stulpje aan de Jan van Galenstraat in haar geboortedorp Katwijk waar ook Dirk het levenslicht zag. Zij bezoekt hem trouw elke dag.

Voordat burgemeester Cornelis Visser het echtpaar kwam feliciteren, had Marrie nog even de tijd om in het kort hun levensverhaal te doen. Dirk herinnert zich niet alles meer, maar leverde af en toe een leuke bijdrage aan dit onderonsje terwijl de grote broers- en zustersschare zich in de zaal had verzameld.

‘Ik was samen met een vriendin aan het wandelen en toen kwam hij naast me lopen. Natuurlijk gevraagd of hij mij thuis mocht brengen. Hij zei dat ie 23 was geweest, maar later bleek dat hij 26 was. Een leugentje om bestwil.’

In de vis

Het stel vierde de ‘brulloft’ in zaal Haasnoot. Betrok kortstondig een souterrain aan de Boulevard en ging later bij moeder Van Duijvenvoorden inwonen. Daarna kochten zij een huis in de Bestevaerweg voor 9000 gulden. Niet hun laatste stekkie.

Dirk werkte ‘in de vis’. ‘Niet op zee hoor, maar aan de wal’, geeft hij aan. Hij werd aangesteld als bedrijfsleider bij visverwerking Rook in Enschede. Terug in Katwijk werd hij werkzaam bij P&P en Vooys, alles had met de vis te maken.

Ondertussen werd er diverse keren verhuisd, vanuit Enschede naar de Asterstraat, de Industrieweg, en weer terug naar de basis, de Jan van Galenstraat waar Marrie nu dus nog woont.

Het echtpaar werd de gelukkige ouders van drie mááides en twie zóónen (Marrie klinkt zo lekker Katteks). En bovendien de grootouders van 22 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen.

‘We hebben een grote en hechte familie en bijna iedereen van onze leeftijd is nog in leven’, klinkt Marrie gelukkig. ‘Kijk hier’- en zij kijkt de zaal rond – ‘bijna allemaal zitten ze er nog. Een sterk geslacht’.

Drie mááides en twie zóónen

In hun leven was Dirk tevreden met zijn tuintje, hielp op latere leeftijd zijn zoon in de viswinkel in Voorschoten en deed Marrie haar handwerkhobby. Rijnreisjes en vakanties in eigen land behoren tot het verleden.

Trouw

Trouw aan elkaar. Trouw als lid van de Kerkeraad van de Christelijk Gereformeerde Kerk. Altijd trouw geholpen in de huishouding. Het siert Dirk.

Het huwelijksjubileum werd eerst met kinderen en kleinkinderen in het Waterbos gevierd en de week erna met de broers, zusters en schoonfamilie.

Marrie knikt tevreden en bereidt zich voor op de komst van de burgemeester. Dirk wordt netjes naar de tafel gereden. Het huwelijksverhaal kan opnieuw worden verteld.


Geen donaties Sint- en Pietenactie

De eerste vrijdag in oktober stond afgelopen jaren voor Stichting Sint en Pietenactie uit Katwijk altijd in het teken van het uitreiken van donaties uit hun fonds. Lokale goede doelen met betrekking tot het welzijn van kinderen kregen dan een geldbedrag uitgereikt, om hun grote of kleine wens te vervullen.

Het fonds verkrijgt haar middelen uit de bezoeken die vrijwilligers als Sint en Piet in de regio afleggen. Door de corona pandemie en de beperkingen die dat in november en december 2020 met zich meebrachten zijn de inkomsten van de Stichting achtergebleven.

Het bestuur heeft daarom helaas moeten besluiten om in 2021 geen donaties uit te reiken. Van uitstel komt zeker geen afstel en in oktober 2022 hoopt het bestuur weer mooie initiatieven financieel te kunnen ondersteunen.

De uitreiking vanuit het donatiefonds was tevens altijd de start van het nieuwe Sinterklaasseizoen, zo ook dit donatieloze jaar. Stichting Sint en Pietenactie hoopt dit jaar, conform de geldende maatregelen, een ieder weer te ontmoeten tijdens haar activiteiten of huisbezoeken. 

Achter de schermen zijn de eerste voorbereidingen al in volle gang, zo wordt de website anders ingericht en beter toegankelijk.

Meer informatie hierover zal te zijner tijd op de sociale media van Stichting Sint en Pietenactie te vinden zijn.