In de bouwstof Beaumix zijn onder meer batterijen en plastic gevonden, maar de stof voldoet volgens de overheid aan de normen. | Foto: pr
In de bouwstof Beaumix zijn onder meer batterijen en plastic gevonden, maar de stof voldoet volgens de overheid aan de normen. | Foto: pr Foto: pr

Geen vertrouwen goede afloop Beaumix

Ingezonden n HVK


Hart Voor Katwijk (HVK) heeft geen vertrouwen in een goede afloop m.b.t. de Beaumix die is gebruikt bij de vernieuwing van de N206 tussen Katwijk en Leiden. Na veel overleg is er aan de gehele situatie nog niks veranderd. Dit neemt HVK voornamelijk de Provincie zeer kwalijk.


De provincie Zuid-Holland heeft in deze zaak behoorlijk wat steken laten vallen. De provincie is niet alleen eigenaar van de grond, maar ook opdrachtgever aan Boskalis die de Beaumix gebruikt. Er werd snel duidelijk dat de provincie niet zat te wachten op enige vertraging. Vooral niet nadat de gemeente eerder had aangedrongen op extra onderzoek over de tijdelijke N206 aan de zuid kant in 2020. Over het handelen van de provincie en Boskalis kunnen complete dossiers geschreven worden. Al vanaf de start werd duidelijk dat ze snel wilden beginnen. Burgers werden niet geïnformeerd. Zowel Boskalis als de provincie reageerde niet op brieven die bezorgde burgers schreven over de tijdelijke N206/Beaumix. 


Rekening voor gemeente

Uiteindelijk heeft de gemeente Katwijk deze taken op zich genomen. Daarmee bedoelen we onder andere de communicatie naar de burger via brieven, Social media enz. Daarnaast heeft de gemeente veel kosten gemaakt voor het onderzoeken van de grond. Deze kosten komen allemaal voor rekening van Katwijk. De provincie laat ook hier de gemeente stikken. In totaal lopen de kosten op tot circa 400.000 euro!

Meer Beaumix

Wethouder Nagtegaal gaf vorige week donderdag in de commissie aan, dat er na de valse start een veel betere samenwerking is met de provincie en met Boskalis. Bit betwijfelt HVK ten zeerste. 

Zo is er na een duidelijke oproep van de wethouder om geen nieuwe Beaumix meer te gebruiken, een maand geleden gewoon weer extra aangevoerd. Je kan je afvragen in hoeverre de provincie de gemeente serieus neemt. Stop alsjeblieft met het storten van deze troep! De provincie gaat gewoon lekker verder. 


Hoe nu verder?

HVK vindt het belangrijk dat we verder onderzoek doen naar de Beaumix en de effecten van deze troep op lange termijn. 

De Beaumix mag dan binnen de geldende normen vallen van de oude wetgeving uit 1991, maar HVK is er van overtuigd, dat dit op lange termijn behoorlijk wat schade kan aanrichten aan de natuur en de eventuele drinkwatervoorziening. Op nog geen 200 meter afstand van de Beaumix vinden we namelijk grondwaterbedrijf Dunea die in de omgeving grondwater oppompt voor gebruik. 

Een uitermate goed, maar vooral onafhankelijk onderzoek is nodig. Misschien kunnen we dan nog eens de kosten verhalen bij de provincie.