Nijntje

Och was ik nog maar een jonge vader. Dan had ik mij in een slaapzak voor de boekhandel genesteld tot de Kattekse versie van Nijntje het levenslicht had gezien. Als een van de eersten zou ik deze maand nog ‘Nijntje an zae’ in huis hebben, een prima initiatief van Leendert de Vink en Jaap van der Marel.

De schrijvers die eerder al het Katwijks Woordenboek hebben opgetekend beschouw ik gemakshalve als autoriteiten op het gebied van het eigen dialect. Zelf mag ik een aardige talenknobbel hebben ontwikkeld, maar helemaal van een Kattekse versie ben ik nooit geweest. Naar mijn bescheiden mening had het net zo gemakkelijk Kattukse of wellicht zelf Kattikse versie kunnen zijn.

Och was ik maar vast een beginnende grootvader. Dan zou ik me verheugen op het eerstvolgende voorleesmoment met de kleinkinderen. Het kinderboek Nijntje doet het altijd goed bij deze doelgroep, ongeacht het dialect waarvan het konijntje zich bedient. De tekeningen van Dick Bruna - gelardeerd met wat flarden tekst - prikkelen de jeugdige fantasie. En jong geleerd is, ook in Katwijk, oud gedaan.

‘Hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi’

Dat betekent dat Leendert de Vink en Jaap van der Marel met een gezonde portie Katteks chauvinisme op termijn kunnen bijdragen aan een gezelliger dorpsleven. Want toestanden als vorig weekeinde behoren definitief tot het verleden als Nijntje-lezers het voor het zeggen krijgen. Hoe veel belemmeringen besmettelijke ziektes de aanstaande generatie ook kunnen opleggen, steeds weer zullen zij teruggrijpen op het heldje uit hun kindertijd. Die de fantasie prikkelde, ook als er geen bal te beleven in het dorpshart en de kroegen hun deuren vroeg moeten sluiten.

Als de jeugd van de toekomst ooit klokslag middernacht collectief op straat wordt gezet, weet ik nu het antwoord al. ‘Hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi hoi.’ Dat is inderdaad mijn favoriete Nijntje-citaat aller tijden. De Kattekse vertaling, dat geef ik eerlijk toe, moet ik nog even schuldig blijven. Maar met een beetje fantasie kan zelfs een doorgesnoven herrieschopper die wel bedenken.

Tim Timmert