Marjolein Meerburg krijgt de bundel met beeldgedichten uit handen van auteur Ton Hetebrij. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Marjolein Meerburg krijgt de bundel met beeldgedichten uit handen van auteur Ton Hetebrij. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Ton Hetebrij presenteert boek ‘Wie weet wie Wanda is’

Gedichten bij Katwijkse beelden

Het boekje is er al een aantal maanden, maar de officiële presentatie liet door bekende redenen nog op zich wachten. Vorige week woensdagavond werd de bundel met beeldgedichten door Rijnsburger Ton Hetebrij officieel gepresenteerd in de hoofdbibliotheek. Dat deed hij door een exemplaar te overhandigen aan Marjolein Meerburg van het gelijknamige fonds, dat een donatie had gegeven voor de kosten.


‘Sinds ik het ken, vallen die beelden me meer op’, bekende Anne Pauwels van de bibliotheek, die de inleiding deed. Volgens Marjolein Meerburg geeft het boekje ‘een prachtig ensemble van wat er allemaal is in Katwijk’. In het boekje komt ze bekende beelden tegen, omdat het Meerburgfonds daar in het verleden ook een financiële bijdrage aan heeft geschonken. 

Onder de aanwezigen ook Linda van Dijk en El van Egmond, echtgenotes van de inmiddels overleden lokale kunstenaars Gerard Brouwer en Joop van Egmond (Mond). ‘Samen goed voor een kwart van de beelden in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg’, aldus Hetebrij.


Associëren 

‘Mijn gedichten zijn gebaseerd op drie pijlers’, vertelde de Rijnsburger, ‘Kijken, denken en associëren.’ Bij dat associëren put Hetebrij uiteraard uit zijn eigen herinneringen en gedachten, want ‘wat een dichter schrijft, is nooit los van zijn hand’. 


De Rijnsburger kwam vijftig jaar geleden in Katwijk wonen. ‘Toen waren beelden nog schaars. De vrouw bij de kerk, de leeuw naast het gemeentehuis en misschien ergens anders nog een. Daar is in de loop van de jaren heel wat bij gekomen.’


Zijn bundel toont 66 beelden en sculpturen met 65 gedichten erbij. De titel ‘Wie weet wie Wanda is' wordt in de dichtbundel beantwoord. Wanda is het beeldje van kunstenaar Fred Tuijnman in het parkje achter het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan.


Het boekje (132 pagina’s) is voor 10 euro te koop bij de lokale boekhandels en musea. Wie geïnteresseerd is, doet er goed snel te zijn, want Hetebrij zelf is door de oplage van 100 stuks heen.