De KW14 (links) heeft afgelopen zomer enkele weken vanuit het Deense Thyborøn geopereerd. | Foto: W.M. den Heijer
De KW14 (links) heeft afgelopen zomer enkele weken vanuit het Deense Thyborøn geopereerd. | Foto: W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

Hetze tegen Nederlandse boomkorkotters

Spanningen in Deense viswateren

Als gevolg van onheuse beweringen en de daaruit voortvloeiende tendentieuze artikelen in Deense kranten steken spanningen tussen Hollandse boomkorkotters en Deense vissers weer de kop op. De Denen kunnen het niet verkroppen dat boomkorkotters uit Nederland in hun wateren vissen.

Door Willem Ment den Heijer

De boomkorvisserij is al lang een doorn in het oog van de Denen. In de jaren tachtig was er al sprake van weerstand toen tientallen Hollandse boomkorkotters uit Katwijk, Urk en Den Helder in de zomermaanden het weekend doorbrachten in de haven van Hanstholm. 

Met het krimpen van de vloot is dat aantal in de loop der jaren behoorlijk verminderd. En toen de pulstechniek er was, toonden veel schippers weinig animo om ‘s zomers naar Deense wateren te verkassen. Tong was dichtbij goed vangbaar en er werd minder gasolie verstookt.


Opgeblazen publicaties

Ook al is de kleinschalige vloot van Denemarken eveneens sterk uitgedund, er is een categorie vissers die niets moeten hebben van Hollandse boomkorkotters. Die ergernis blijkt uit verschillende opgeblazen publicaties op onder andere de site van Fiskerforum. In een recente publicatie over ervaringen van een Deense schipper met Hollandse boomkorkotters heeft de auteur het over wetteloosheid en spookkotters. Wetteloosheid omdat er illegaal gevist wordt en spookkotters omdat het AIS-signaal (Automatisch Identificatie Systeem) niet voldoende is.


Waddeneilanden

De Deense schipper, die niet bij naam genoemd wordt, kakelt maar wat. Zo goed als Deense staandwantkotters in Hollandse wateren tong mogen vangen, zo mogen Nederlandse kotters in Deense wateren op schol vissen. Daar komt bij dat sinds enkele weken Deense trawlers boven de Waddeneilanden vissen op soorten die bedoeld zijn voor de verwerking tot vismeel. Dat zijn soorten als sprot en zandspiering, die worden verwerkt tot onder andere honden- en kattenvoer. Maar ze zijn wel een belangrijke voedselbron voor kabeljauw, schol en schar.


Controlesysteem

Het AIS-aspect is wel een punt, maar de Hollandse kotters zijn, net als andere vaartuigen, op elke radar gewoon zichtbaar en de vloot heeft te maken met VMS. Het Vessel Monitoring System (VMS) is een verplicht controlesysteem en leidt tot zware boetes als daar haperingen in zijn. Dit systeem is bedoeld om de overheid (NVWA) mee te laten kijken naar de bewegingen van de vloot. 


Kortom, de ‘spookkotters’ waar de Denen het over hebben, zijn gewoon zichtbaar op de radar en hun posities worden continu gecontroleerd.



Week van Nationaal Park Hollandse Duinen 

Een week speciaal voor inwoners en bezoekers, vol mogelijkheden om te ervaren hoe uniek en waardevol het gebied is. 


Dat is het doel van de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen, die van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober wordt gehouden. Nationaal Park (NP) Hollandse Duinen beslaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom, van zee tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen en cultuurhistorie. Maar ook met dorpen, steden en economische bedrijvigheid. 

De ruim 50 gebiedspartners bieden inwoners en bezoekers een week vol activiteiten om het gebied te beleven. De Week van Nationaal Park Hollandse Duinen staat bol van leuke, interessante activiteiten om kennis te maken met het gebied. Denk aan veldlessen op de Zandmotor, sleepnetvissen in Noordwijk, een excursie naar de bunkers van Rijksdorp en clean-up activiteiten. Liever zelf op pad? Ook dat kan tijdens de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen met de vele ontdek-het-zelf-activiteiten. 

Bekijk het hele programma via www.nphd.nl/deweekvan



Dierenambulance zoekt vrijwilligers 

Het succes van de hulp aan gewonde of ontheemde dieren staat of valt met de bereikbaarheid van de telefooncentrale van de Dierenambulance. Voor deze centrale zoekt de Dierenambulance Leiden en omgeving enthousiaste vrijwilligers, om met elkaar 7 dagen per week, die centrale te bemensen en daarmee dieren in nood te helpen. Zonder die hulp moet de Dierenambulance haar hulp op sommige dagdelen wellicht staken.


De medewerkers van de centrale zijn het eerste contactpunt voor melders, en daarmee ambassadeurs voor onze stichting. Zij beoordelen de meldingen en bepalen wat er moet gebeuren. Het goed kunnen beoordelen van situaties en bepalen wat daarmee moet worden gedaan, is daarom een essentiële vaardigheid, die gevraagd wordt van de telefonisten.

Elke vrijwilliger krijgt na een intake een training van 6-9 weken bij/met ervaren medewerkers van onze centrale. Daarna kun je elke melder een goed antwoord geven en handelen naar gelang de situatie. Uitdagend werk, in een enthousiast team met tal van andere vrijwilligers.

Er wordt minstens MBO-niveau gevraagd en voldoende beheersing van de Engelse taal, want steeds vaker worden telefoontjes in die taal ontvangen.

Voor nadere informatie over deze vrijwilligersfunctie kijk op www.dierenambulanceleiden.nl

Ben je zo enthousiast dat je wilt solliciteren? Stuur een mail aan info@dierenambulanceleiden.nl