Leen van der Bent werd in de Zuid in Katwijk bij zijn laatste ronde in de bloemen gezet. | Foto: Piet van Kampen
Leen van der Bent werd in de Zuid in Katwijk bij zijn laatste ronde in de bloemen gezet. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Laatste ronde postbode Leen van der Bent

‘Ik kan niet weg, ik hoor                 bij het meubilair hier’

Aan het einde van zijn laatste ‘loopje’ bij de Parklaan en de Vlierstraat hangt bij veel woningen de nationale driekleur uit. Argeloze voorbijgangers zouden zich wellicht af hebben kunnen vragen of er een Nationale feestdag was. Nee dus. Een afscheidsfeestje voor de sympathieke postbode Leen van der Bent die deze donderdag (vorige week) niet licht zal vergeten.

Door Piet van Kampen

Bewoonster Hester van Duijn van De Waal Malefijtstraat nam het initiatief om de buurt warm te maken voor een warm afscheid voor Van der Bent die de laatste negen jaren deze wijk van de post voorzag. ‘Ik vind het zo’n superleuke man. Altijd hartelijk voor iedereen, zwaaien en ook was hij aardig voor de kinderen’. 


Hester regelde de vlaggenceremonie en wist de mensen ook de knip te laten trekken voor een afscheidscadeau, een boeket en een taart. ‘Een postbode en zeker deze, verdient het’ was de aanleiding voor haar spontane actie.


Emotie

Rond elf uur hadden buurtbewoners zich verzameld op de hoek bij huisnummer 50 van de familie Balion. ‘Komt ie d’r an?’ In de verte naderde Leen met twee collega’s. Leen kwam en wist niet wat hem overkwam. Hester las een gedicht voor en Leen was tot schreiens geroerd. 


Ook toen hij de ruiker en het cadeau in ontvangst mocht nemen. Helemaal van het padje af. Het raakte hem. Effe bijkomen en dan zijn hart laten spreken. ‘Het is overweldigend, ik moet het laten bezinken’. 

Ondertussen ontvouwden de beide collega’s een spandoek dat voor zich sprak. ‘Leen met pensioen, voor ons niet te doen’. Weer even slikken en naar woorden zoeken. ‘Ik kwam aan en zag de vlaggen en dacht ‘het zal toch niet waar wezen?’ 

Het was waar Leen, het was inderdaad voor jou. Een beetje dubbel gevoel? ‘Ik kan niet weg hier, ik hoor bij het meubilair’ kwam er enigszins moeilijk maar gemeend uit. ‘Ik heb hier zo naar m’n zin gewerkt en mooie jaren gehad. Lief en leed deelde je met de mensen. Eigenlijk toch wel geweldig om zo’n mooie dag mee te mogen maken’, liet hij zijn hart spreken met een emotioneel tintje.


En nu

‘Voorlopig ga ik iemand inwerken en loop ik nog even mee. En in de vrije tijd ga ik met goed weer fietsen en wandelen en ook puzzel ik graag. Ik kom de tijd wel door want ik ben een tevreden mens. Wel zal ik in de loop van de tijd de goede band met de mensen gaan missen want ook in de Noord en hier verderop in de Meiboomstraat hebben zij mij verrast bij mijn officiële laatste ronde. ‘Maar dit hier vond ik helemaal overweldigend met de buren, koffie en een mooie taart’. Eindelijk tijd om aan z’n taartje te lijf te gaan na alle emoties die in moesten dalen.



Hogere starterslening voor koopstarters

De gemeente gaat de zogenoemde Starterslening verhogen van 30 naar 50 duizend euro. Met die lening kunnen beginners bij een koopwoning het verschil overbruggen tussen de koopkosten van een woning en het maximale bedrag dat hij of zij kan lenen op basis van het inkomen.


Starters op de koopwoningmarkt kunnen in Katwijk sinds 2004 een beroep doen op de Starterslening van de gemeente. Met deze lening kan een starter, bovenop de voor hem/haar maximale hypotheek, een extra bedrag lenen, waardoor een eerste koopwoning nét wel bereikbaar kan worden. Uit de analyse over de afgelopen jaren blijkt dat het aantal verstrekte startersleningen vanaf 2017 aanzienlijk lager is dan in de jaren daarvoor. In 2014 werden meer dan 80 startersleningen verstrekt, afgelopen twee jaar waren dat er minder dan de helft. 

Stijgende huizenprijzen, het krappe aanbod aan betaalbare woningen en de strengere hypotheekeisen die in 2018 zijn ingevoerd, maken het volgens het college van burgemeester en wethouders voor Katwijkse koopstarters steeds moeilijker om een woning in hun dorp te bemachtigen. ‘Op dit moment is er zowel op lokaal als op landelijk niveau sprake van een oververhitte markt. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat de prijzen van bestaande koopwoningen in juni 2021 14,6 procent hoger waren dan in juni 2020’, staat in het voorstel van het college aan de gemeenteraad.


Ook voor nieuwbouw

Het college stelt voor om niet alleen de starterslening met 20 mille te verhogen, maar ook om die beschikbaar te stellen voor nieuwbouwwoningen. Daar is in het verleden door de politiek weleens op aangedrongen, maar toen werd dat nog afgewezen. 


Het woningaanbod tot de NHG grens (maximaal 325.000 euro) in de bestaande koopwoningvoorraad is beperkt, constateert het college. ‘De uitbreiding van de regeling voor nieuwbouwwoningen betekent voor koopstarters een ruimer aanbod aan woningen waarvoor een Starterslening kan worden aangevraagd. Ook met het oog op het geplande aanbod in het betaalbare koopsegment in Valkenhorst biedt de Starterslening zodoende voor een grotere groep koopstarters uit Katwijk de mogelijkheid om een koopwoning te bemachtigen.'


Het beschikbare bedrag voor starterslening is 10,5 miljoen. De regeling is ondergebracht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).