Afbeelding
Foto: pr

Te Brittenstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.

Door Aad van Duijn

De Te Brittenstraat (beide schrijfwijzen worden gebuikt) verwijst naar de oude Romeinse Brittenburg, die ooit ter plekke voor de kust gelegen kan hebben. Romeinse kaarten en een reisboek tonen dat deze Brittenburg een plaats van bovengemiddeld belang was.

Vooral de omvang van de resten wijst daarop. En een inscriptie met de verwijzing naar een type legereenheid, dat vaak meer soldaten telde. De mysterieuze Brittenburg - de eeuwen geleden bij Katwijk in zee verdwenen ruïne - moet derhalve een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat ook nog in de laat-Romeinse tijd in een verkleinde vorm in gebruik bleef. In de nabijheid van dit fort lag een kampdorp, waarschijnlijk een haven en mogelijk zelfs een vuurtoren.

Naar deze Brittenburg is al in 1520 oudheidkundig bodemonderzoek gedaan, zover bekend de oudste gerichte opgraving van een Romeins fort ter wereld. 

Het zoeken naar restanten bleef tot aan het begin van deze eeuw actueel. Ons dorp kent meerdere verwijzingen naar het Huys te Britten, ofwel de Brittenbrug.

De te Brittenstraat telt 69 woningen. Deze huizen hebben als gemiddelde bouwjaar 1936: ze zijn dus relatief oud. 

De oudste woning in de straat kent het bouwjaar 1905 (en het laatste stamt uit 2006). Vanaf de Boulevard loopt de straat oostwaarts tot aan de Meerburgkade. 

De woonhuizen kennen een gemiddelde oppervlakte van ruim 100 m2.

Afbeelding