Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef


Benvenuto Daan,

Ik hoorde dat je in Italië was. In die tussentijd is er zoveel gebeurd hier in Katwijk dat je beter thuis had kunnen blijven. Je hebt echt een hele berg gemist. Dingen die je nooit zal meemaken in het land van de maffia. Zo is er bijvoorbeeld een brugwachtershuisje geopend, op een brug die niet meer open kan. Daarom is het brugwachtershuisje in feite overtollig geworden en hebben ze bedacht daar allemaal Katwijkse spulletjes te verkopen, van het Katwijks woordenboek tot honing die door echte Katwijkse bijen is verzameld. Wist jij dat? Maar er bestaan dus Katwijkse bijen, werkbijen dus, werksters, nog noester en nijverder dan de Kattukse boesters van vroeger, want darren mogen alleen ene keer met de koningin naar bed en dan worden ze verstoten, maar die werksters, die verzamelen die Kattukse honing en die wordt daar dan verkocht, in het brugwachtershuisje, boven op die brug die niet meer open kan, en dat proef je, dat het Kattukse honing is, verzameld door Katwijkse werksters. Die honing smaakt een beetje zoutig, een beetje zilt, naar de zee. Kun je gerust op je brood doen. Verder verkopen ze daar Kattukse klompen, holleblokken dus, en smouzen, dat zijn snoepjes van suiker, maar je zou ze dus ook van die Kattukse honing kunnen maken. 

Het is allemaal traditie daar in het brugwachtershuisje, Katwijk-promotie met een duur woord. En wat je verder gemist hebt, nijntje, nijntje dus ja, dat konijn, of knijn, zoals de Katwijkers zeggen. Dat door Dick Bruna geschapen dier laten ze nou Kattuks praten. Je gelooft het niet. Echt, sinds je weg bent naar het buitenland, je had nooit Italië moeten gaan, echt niet, is er zoveel gebeurd. En nou hoor ik net dat die schrijver van het Katwijks woordenboek dat nu in het brugwachtershuisje ligt, Jaap van der Marel, dat die ereburger van Katwijk is geworden. Je houdt het allemaal niet meer bij, Daan. De Katwijksche Post bestaat nog wel, geloof ik. Maar het is goed dat je terug bent, echt. Want Italië, nee, dat hele land, die laars, valt erbij in het niet.

Saluti, Martin


Evaluatie Koningin Julianabrug

Ingezonden n ChristenUnie

We hebben een prachtige nieuwe Julianabrug in Katwijk aan Zee. Op 9 juli is deze brug feestelijk geopend. Het realiseren van zo’n mooie brug is natuurlijk een enorm project, waarbij veel facetten komen kijken. Een project waarvan altijd weer geleerd kan worden. Daarvoor is een uitgebreide evaluatie noodzakelijk. De ChristenUnie heeft daarom samen met VVD en SGP de gemeente gevraagd wanneer wij deze uitgebreide evaluatie tegemoet kunnen zien. Hierbij is gevraagd of ook het gebruik van het voetpad aan de westzijde in de evaluatie meegenomen gaat worden.

In de uitgebreide evaluatie zullen, zoals eerder toegezegd, ook de tijdelijke verkeersmaatregelen op de Binnensluis en Westerbaan meegenomen worden.