Privacy

Privacy (is daar eigenlijk een goed Nederlands woord voor?) is heel belangrijk. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maakt maar liefst 94 procent van de bevolking zich zorgen over de bescherming van hun persoonsgegevens. Die bescherming is onder meer geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ingevoerd in mei 2018. Maar als persmuskiet ben ik niet altijd blij met die AVG.


Heel goed dat zoiets bestaat, maar het levert soms vreemde situaties op. Bijvoorbeeld bij de raadsvergaderingen in onze gemeente.

Voor de gemeenteraad een besluit neemt over een onderwerp, wordt dat onderwerp besproken in een informatieve sessie. Daarbij mogen bewoners inspreken en hun mening geven. De schriftelijke bijdrage van die insprekers wordt vervolgens bij de vergaderstukken gevoegd. 

Die raadsbijeenkomsten zijn voor iedereen te volgen via RTV Katwijk en via de gemeentesite. Bewoners die inspreken worden tijdens zo'n vergadering gewoon met hun naam aangekondigd. Maar als zij hun zegje doen, staat er op het scherm alleen maar ‘meespreker'. En op hun schriftelijke bijdrage is vervolgens hun naam ‘weggelakt', vanwege de privacy.  

Dat is toch een beetje vreemd? Zou je dan eigenlijk de naam van die meespreker wel mogen noemen? En mag die persoon dan wel in beeld worden gebracht? Of moet er een zwart balkje over de ogen?

Er wordt daarin met twee maten gemeten, want als je voorzitter van een organisatie bent, staat je naam gewoon onder je schriftelijke bijdrage.

Veel brieven aan de gemeenteraad worden opgenomen in het gemeentelijk systeem en zijn openbaar. Daar haalt de media vaak ook nieuws vandaan. Maar de persoonlijke gegevens van de afzender zijn weggelakt. Tenzij de briefschrijver schrijft namens een organisatie of vereniging. Dan staat de naam wel weer vermeld. Natuurlijk moet de burger erop kunnen vertrouwen dat de gemeente zorgvuldig met de persoonsgegevens omgaat. Maar wil de burger dat ook, als hij/zij een brief aan de gemeenteraad stuurt en daarin aandacht vraagt voor een bepaald probleem?

Gemeenten hanteren daarin blijkbaar verschillende regels. Op de site van de gemeente wordt, zoals hierboven aangegeven, een brief van een bewoner wel vermeld, maar zonder naamgegevens. Er staat dan ‘brief van een inwoner'. 

De gemeente Noordwijk hanteert dezelfde wijze als Katwijk, maar kennelijk heeft de gemeente Oegstgeest een andere interpretatie van de AVG en toont helemaal geen brieven van bewoners. In ieder geval niet openbaar, zoals blijkt uit onderstaande verklaring bij een lijst van ingekomen stukken van de gemeenteraad van Oegstgeest.

‘In verband met de privacy zijn in het RIS (Raadsinformatiesysteem) alleen brieven opgenomen van rechtspersonen, niet van natuurlijke personen. Voor raadsleden zijn deze stukken te raadplegen via het besloten informatiesysteem.'

Lekker transparant zeg. En hoe zit het dan met Facebook en Twitter? Op de sites van gemeente staan daar wel gewoon namen genoemd. Gelden daar andere privacyregels?

Persoonlijk hou ik wel van privacy. Daarom onderteken ik met


criticaster@katwijkschepost.nl