Met een roeiboot door de branding was voor de meeste roeiers een bijzondere ervaring. | Foto: Dirk Taat
Met een roeiboot door de branding was voor de meeste roeiers een bijzondere ervaring. | Foto: Dirk Taat Foto: pr

DURF: Meer bouwen bij Kleipetten-Zuid

Ingezonden n DURF


Er ligt een plan om woningen te bouwen bij Kleipetten-Zuid. DURF steunt dit, maar vroeg tijdens de raadscommissie vorige week donderdag wel waarom er geen scenario is uitgewerkt om het maximaal aantal woningen te realiseren (220 volgens het bestemmingsplan). 


We hebben immers te maken met een wooncrisis. Iedere kans om meer huizen te bouwen moeten we dan ook serieus overwegen. Het college stelde dat het maximum van 220 woningen niet gehaald kan worden omdat er anders te weinig groen en parkeerruimte is - de gemeente zou dan niet meer aan haar eigen normen voldoen.


Dat is voor DURF niet voldoende. Een nieuwe realiteit vraagt om nieuw handelen en wij als DURF zijn bereid daar harde keuzes in te maken. De schrijnende woningnood waar steeds meer Katwijkers, Rijnsburgers en Valkenburgers onder gebukt gaan vraagt om het bouwen van extra woningen (naast andere instrumenten, zoals een zelfbewoningsplicht en het stoppen van speculeren met woningen). Daarnaast kan er gedacht worden aan een aantal kleine studio's. Deze nemen minder ruimte in beslag en de bewoners (veelal jongeren of alleenstaanden) hebben ook minder vaak een auto, wat ook ruimte bespaart. 


Kortom, als DURF zien we dus kansen en wij zullen ook komende vergadering daar weer de nadruk op leggen. Meer woningen is een absolute noodzaak voor onze gemeente om de druk op de volkshuisvesting te verminderen.



Boek kerkrekeningen Hervormde gemeente

Volgende week dinsdag 21 september vindt in de Grote of Laurentiuskerk in Rijnsburg de presentatie plaats van een nieuwe bronnenpublicatie van de afdeling Rijnland van de Nederlandse Genealogische Vereniging.


Het betreft een transcriptie en bewerking van de kerkrekeningen van de Hervormde gemeente Rijnsburg over de periode van ca. 1571 tot ca. 1678. 

Het heeft de titel gekregen ‘Het hangen van de Grote Klok en de grafsteen van Stephana van Rossem’

Een aantal jaren geleden vond prof. dr. Dick Boekee bij de Hervormde gemeente Rijnsburg de nog niet eerder beschreven kerkrekeningen van die kerkelijke gemeente over genoemde periode. 


Boekee heeft de aantekeningen getranscribeerd. Intensieve samenwerking met Jan Leeuwenhoek, Hans Endhoven en Bram Plantinga heeft geresulteerd in een voor genealogen en lokale historici interessante publicatie, die door de afdeling Rijnland van de Nederlands Genealogische Vereniging wordt uitgegeven in de serie Bronnenboeken.


Afdelingsvoorzitter Ab Stikkelorum zal het eerste exemplaar van deze nieuwe publicatie aanbieden aan burgemeester Cornelis Visser.



Eerste editie Coastal Katwijk bij Skuytevaert

Bij watersportvereniging Skuytevaert op de zuidstrand van Katwijk werd afgelopen zaterdag voor het eerst een roeiwedstrijd op zee georganiseerd. Samen met roeivereniging die Leythe en Roeivereniging Rijnland. 


Het Coastal Rowing is een sport die in Nederland in opmars, vooral ook omdat Coastal Rowing een Olympische sport gaat worden. Er kwamen afgelopen zaterdag zestien teams aan de startlijn die in drie heats een uitgezette baan rond de boeien roeiden. Er waren veel ervaren roeiers, maar voor velen was het toch de eerste keer dat ze door de branding zee opgingen. 

Spannend en vooral leuk om naar te kijken. 


Voor gastheer Skuytevaert past het evenement binnen de ambities om een roeiafdeling op te zetten.

 Vanaf hun locatie op het binnenwater en vanaf het strand wil de Katwijkse watersportvereniging de roeisport toevoegen aan haar bestaande verenigingsactiviteiten.