Afbeelding
Foto: Piet van Kampen

Monumentendag ‘ongelofelijk succes’


De jaarlijkse Open Monumentendag trok dit jaar weer de nodige belangstelling. Met ruim vijfduizend meer dan ooit, constateert het Katwijkse comité daags na het evenement. Bezoekers waren geïnteresseerd in de verhalen achter de diverse monumenten binnen de gemeente. Hoe vaak is men langs een gebouw gelopen, gefietst of argeloos met de auto voorbij gereden? Zonder te weten wat een rijke geschiedenis erachter schuil gaat.

Door Piet van Kampen

Voorzitter Yvonne van den Anker (grote foto rechts) blikt uiterst tevreden terug op een zeer succesvolle dag die zij samen met burgemeester Cornelis Visser, wethouder Jacco Knape en K&O-voorzitter Leen de Best opende. Die officiële opening werd gehouden in het K&O gebouw aan de Sluisweg in Katwijk, voorheen bekend als de Franse School. Een karakteristiek gebouw waar vanwege deze dag een bijzondere expositie te bezichtigen was over de historische Blauwe Tram die in de eerste helft van de vorige eeuw vanuit Leiden naar Katwijk reed. Hier kwam de historie daadwerkelijk tot leven en vooral herkenbaar voor de senioren.

Van den Anker: ‘Er komt steeds meer aandacht voor historie en cultureel erfgoed. Daar zijn wij als co-

mité erg blij mee’. Zij refereerde onder andere naar het brugwachtershuisje op de gerenoveerde Koningin Julianabrug wat nu een verkooppunt voor lokale producten en foto exposities is geworden. Burgemeester Cornelis Visser- zelf een liefhebber van erfgoed - was blij met het feit dat de opgravingen van de Limes tot werelderfgoed van de Unesco werd benoemd. Een expositie hierover is te bewonderen in de Oude Redschuur aan de Rijnmond.

Een van de nieuw te bezichtigen objecten was de markante villa ‘Duinoord’ aan de Zeeweg. Bij insiders bekend als ‘de theemuts’ vanwege het bijzondere dak. ‘Het was een topper’ vertelt Van den Anker. De eigenaar heeft de hele middag heel veel bezoek gehad’. 

Andere druk bezochte plekken waren onder andere de Schoolstraat waar antieke brandweerwagens stonden te pronken en het gemaal aan de Binnensluis, een trekpleister voor enkele honderden die de werking en de machines wel eens van binnen wilden zien en te horen kregen over de enorme capaciteit van de motoren.

Molen De Geregtigheid (1740) is al eeuwenlang de blikvanger van het Rijndorp. Molenaar Jack Bouwma mocht dit jaar meer nog dan andere jaren, gasten bij de parel van Katwijk binnen begroeten.

In dit verslag en de foto's hiernaast slechts een greep uit de mogelijkheden die er waren op Open Monumentendag 2021. Het kon niet allemaal op een dag.

| Foto's: Piet van Kampen, Cor de Jong, Mark Ruis, Leo Roosjen, RD, pr

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding