Meeroken is schadelijk, meer dan je misschien denkt

Rokers lopen meer gezondheidsrisico’s dan niet-rokers. Maar ook als niet-roker bestaat er een grote kans dat je regelmatig meerookt met anderen. Dit kan bijvoorbeeld omdat je partner rookt, maar ook door rokers op een terras. Bij meeroken, ook wel passief roken genoemd, wordt tabaksrook uit de omgeving ingeademd. De schadelijke stoffen van roken komen op deze manier in de longen van iemand die zelf niet rookt. De ingeademde rook van anderen wordt ook wel ‘tweedehands rook’ genoemd.


De giftige stoffen van rook zijn schadelijk als ze ingeademd worden. Dit geldt niet alleen voor rokers zelf, maar ook voor meerokers. Volwassenen die meeroken hebben net als rokers een verhoogde kans op een beroerte, longkanker of een hartinfarct. Deze kans is weliswaar minder groot, maar het gaat vaak wel over mensen die er bewust voor kiezen om zelf niet te roken.


Kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en daarom extra kwetsbaar voor de gevolgen van meeroken. Ze lopen bijvoorbeeld een verhoogde kans op het ontwikkelen van astma of gehoorproblemen. Het is dus verstandig om buiten te roken. Maar ook dan kunnen kinderen nog in aanraking komen met de schadelijke stoffen via ‘derdehands rook’. Dit zijn rookdeeltjes die op bijvoorbeeld meubels en kleding terechtkomen. Vooral voor hele jonge kinderen die dicht bij de grond spelen en veel spullen in hun mond stoppen is dit een extra gezondheidsrisico.


Zien roken doet roken. Kinderen van wie de ouders roken hebben een grotere kans om later ook zelf te gaan roken. Ouders maar ook opa en oma horen daarom het goede voorbeeld te geven.

Naast kinderen kunnen ook anderen extra last ervaren van het meeroken van andermans sigaretten. De klachten van astmapatiënten verergeren bijvoorbeeld door meeroken. Dit kan een astma-aanval veroorzaken. Ook zwangere vrouwen vallen in een extra risicogroep. Inademen van andermans rook kan zowel voor de zwangere vrouw, als voor het ongeboren kindje schadelijke gevolgen hebben. Dit kan leiden tot een lager geboortegewicht en zelfs tot meer kans op wiegendood.

Er zijn steeds meer maatregelen omtrent roken, waardoor roken op steeds meer openbare plekken verboden is en verboden gaat worden. Dit geldt bijvoorbeeld al voor de kinderopvang, schoolpleinen en zwembad Aquamar.


Rook je en wil je definitief stoppen met roken en niemand meer laten meeroken? Neem contact op met je huisarts of praktijkondersteuner, zij begeleiden je graag.