Katwijksen in klederdracht op het strand. | Foto: pr
Katwijksen in klederdracht op het strand. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.

Mooie Jaantje

Jaantje was de mooiste meid van Katwijk. Dat wist iedereen. Waar ze ook liep, altijd had ze bekijks, vooral van de jongens uit het dorp. Velen smachten ernaar haar hun òòg te mogen noemen, maar Jaantje was liever niemands òòg.

Eigenlijk dacht ze nog helemaal niet aan een vrijer. Liever kletste ze met haar vriendinnen of maakte ze met hen een wandelingetje over het strand om te kijken naar de badgasten. Er waren ook schilders die vroegen of ze haar mochten schilderen of tekenen. Eerst aarzelde ze. Waarom zou ze zolang stil zitten? Maar op een gegeven moment zag ze er de aardigheid wel van in. Een van die artiesten was Willy Sluiter. Hij maakte vaak en graag portretten van allerlei mensen. In Volendam had hij de befaamde Hille Butter ook al meermaals getekend en geschilderd.

Jaantje kende al die mensen niet, maar liet zich toch overhalen om door Sluiter vastgelegd te worden. Hij vervaardigde een pastel van haar terwijl ze haar mooiste kleding droeg en haar kostbare zondagse kap: het ijzer. Aan haar zichtbare oorlellen hingen éclatante versierselen. En verder droeg ze een schitterende granaten snoerenketting waarvan de sluiting zich aan de zijkant bevond. Waarmee aangegeven werd dat ze nog ongetrouwd was.

Veel leverde het haar echter niet op om vereeuwigd te worden door de veelzijdige kunstenaar. Zo bleef het onderscheid met de dames of badgasten uit de gegoede kringen bestaan. De badgasten die puur voor hun eigen vertier op het strand verbleven en niet afhankelijk waren van prozaïsche zaken als visserij. Telkens wanneer Jaantje met haar vriendinnen over het strand liep staarde ze vol verbazing naar die mensen uit die andere wereld. Die mensen die hun vrije tijd doorbrachten in rieten strandstoelen, een bestemming die Jaantje zelf nooit zou bereiken.

En voordat de mooie Jaantje het wist werd ze aan de haak geslagen door een gedegen visserman, die haar tot vrouw nam en een omvangrijk kroost schonk. Zoals dat nou eenmaal hoorde te gaan. Zoals het nu eenmaal altijd ging.


GemeenteBelangen nodigt je uit

Ingezonden n GB

Een verkiezingsprogramma schrijven doe je niet alleen. Daarom organiseert GemeenteBelangen (GB) op woensdag 22 september om 20.00 uur een speciale 'burgeravond' om input, inspiratie en initiatieven op te halen voor ons verkiezingsprogramma! 

De avond wordt georganiseerd in ‘De Roskam' in Katwijk aan den Rijn. Lid of geen lid van GemeenteBelangen, iedereen is deze avond welkom. 

Vanaf 19.30 uur is er inloop waarna de bijeenkomst een half uurtje later zal starten. We gaan met elkaar op een laagdrempelige manier aan de slag om ideeën en input te verzamelen voor het verkiezingsprogramma. Welke onderwerpen moeten daar zeker in, maar ook wat zeker niet. Jouw mening telt. Mocht je meer willen doen dan alleen deze avond meedenken, ook dat kan.

Input, inspiratie en initiatieven

Je kunt deze avond ook je interesse melden voor de campagnecommissie, kandidaat op de kieslijst of het verder meewerken aan het verkiezingsprogramma. Het enige dat jij mee moet nemen is een goed humeur, briljante ideeën voor onze gemeente & je smartphone om mee te kunnen doen aan ons digitale quizje.