We gaan weer meedenken

e zomer is voorbij, de scholen zijn weer begonnen en vanavond start ook de gemeenteraad weer met vergaderen. Publiek is daarbij niet welkom, maar we mogen wel meedenken. 

Raadsvergaderingen zijn in principe altijd openbaar, maar COVID-19 heeft die openbaarheid als een dictator laten verdwijnen. Je kunt als burger niet zomaar op een donderdagavond besluiten om even naar een raadsbijeenkomst te gaan, omdat je zin hebt in gratis koffie, er toch niets op tv is, of omdat je oprecht geïnteresseerd bent in bepaalde onderwerpen waar jouw volksvertegenwoordigers voor jou over gaan besluiten. 

De enige manier om wel van de partij te zijn, is om je minimaal 48 uur van tevoren aan te melden als meespreker voor een bepaald onderwerp. Dat kan alleen als het om een informatieve bijeenkomst gaat. Daar mag je dan als burger je mening geven en hopen dat de politiek er iets mee doet. 

Bij raadsvergaderingen en oordeelsvormende raadsbijeenkomsten wordt publiek dus voorlopig geweerd. Maar wie weet kondigt het demissionaire kabinet later deze maand opnieuw versoepelingen aan. Dat alles per 1 oktober losgelaten wordt. Zoals dat afgelopen weekend bijvoorbeeld het geval was bij de F1 op het circuit van Zandvoort. 

Als daar tienduizenden bezoekers zowat bij elkaar op schoot mogen zitten, dan moeten die paar personen publiek toch ook in ons gemeentehuis welkom zijn. 

Enfin, misschien vanaf 1 oktober. Ik denk, dat de gemeente ook worstelt met dat ‘geen publiek toegestaan’. Gelukkig mogen we nog steeds meedenken. Deze maand bijvoorbeeld over een onderwerp dat ons allen aangaat: ‘Waar in Katwijk moeten woningen komen?’

De gemeente nodigt haar ingezetenen uit om over die vraag mee te denken op dinsdag 21 september in Tripodia. 

We weten allemaal dat er alleen nog maar fors gebouwd kan worden op locatie Valkenhorst. En dat is niet alleen voor Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg, maar vooral voor de regio. 

Elders in de drie dorpen is de ruimte voor een beetje woningbouwprojecten schaars. Daarom gaat de gemeente een verdichtingsvisie opstellen, waarin moet komen te staan waar, op welke wijze en hoe hoog er gebouwd kan worden. 

Broodnodig, maar nog veel belangrijker is de vraag: hoe en waar kan er gebouwd worden voor redelijke prijzen, zodat bijvoorbeeld onze kinderen een huis kunnen kopen, zonder torenhoge schulden te maken, omdat de huizenprijzen tegenwoordig zo belachelijk hoog zijn en de nood nog hoger, zodat er ook nog eens belachelijk veel overboden wordt. 

Want je kunt wel locaties vinden waar je wat woningen kunt bouwen, maar als die woningen meer dan 4 ton moeten kosten, dan schieten starters en mensen met een kleinere portemonnee er nog helemaal niets mee op. 

Dus denk mee en zoek oplossingen.

Overigens moet je je voor die meedenksessie op 21 september wel aanmelden. Vóór 16 september. Niet vergeten! 


criticaster@katwijkschepost.nl